Početna Događanja U Karlsrueu obeleženo 5 decenija postojanje eparhije u Nemačkoj, 800 godina postojanja...

U Karlsrueu obeleženo 5 decenija postojanje eparhije u Nemačkoj, 800 godina postojanja SPC, proslavljena slava eparhije i osveštan hram

Veliko osvećenje hrama Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu
Foto: Pera Tučev

Vladike Grigorije, Dimitrije, Teodosije i Atanasije ulepšali slavlje

Minulog vikenda hram Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu bio je centar velikih događaja za srpski narod u Nemačkoj. U okviru obeležavanja 50 godina postojanja eparhije Diseldorfske i sve Nemačke, 800 godina obeležavanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) i slave eparhije, osveštan je hram Prepodobne majke Paraskeve, koji će sada, posle renoviranja i uređenja, zasigurno biti proglašen za jednu od lepših crkava koje poseduje Srpska pravoslavna crkva.

Vladike Grigorije, Teodorije, Dimitrije i Artemije služili u Karlsrueu
Foto: Pera Tučev

Na radost svih vernika iz ove parohije, kao i drugih koji su pomogli kupovinu, obnovu i uređenje, hram je osveštao Vladika diseldorfsko-nemački Grigorije uz sasluživanje Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija. Domaćin hrama bio je protojerej Aleksandar Škorić sa svojim parohijanima, koji će u anale SPC ući kao pravi primer, kako u veri i slozi i to za kratko vreme može ne samo da se kupi hram, već i da se bez dodatnih kredita renovira, uredi i opremi.

Osvećenje hrama
Foto: Pera Tučev


Sveštenik Aleksandar Škorić je još od početka, tokom svoje prve službe u Nemačkoj, u frajburškoj parohiji, širio pozitivan duh, ulivao veru u ljude, pozivao na slogu, i bio uvek tu da pomogne i sasluša. Svojom harizmom privukao je narod uz svoju crkvu i zato je za kratko vreme u Karlsrueu uspeo da ostvari veliki san – da svome narodu obezbedi sopstvenu crkvu. Sve vreme je bio uz majstore, radio je sa njima, sa svojim parohijanima, uz veliku podršku njegove porodice. U okviru crkvenog centra je prostorija za druženje, škola, biblioteka kao i dodatni prostor za mališane.

Ktitori hrama porodice Lukić i Mainović sa sveštenikom Škorićem, domaćinom hrama
Foto: Pera Tučev

Na velikom događaju za crkvenu parohiju Karlsrue, pored vladika i domaćina hrama, prisustvovali su i sveštenici sa svih strana Nemačke, ukazavši veliku čast ovoj parohiji. Pre pet godina ovu parohiju je posetio i patrijarh Irinej, a tokom oslikavanja hrama u više navrata je dolazio i divio se lepoti hrama i bivši vladika u Nemačkoj gospodin Sergije.

Hram je bio pun vernika i parohijana na Velikom osvećenju a prisutni su prišli da se pozdrave i sa predsednicom RS Željkom Cvijanović Foto: Pera Tučev

Pored velikog broja sveštenika, parohijana i srpskog naroda pre svega iz čitave pokrajine Baden-Virtemberg, ovom velikog događaju prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije i BiH u Nemačkoj Božidar Vučurović,  Branislava Perin Jarić, Branko Radovanović, kao i Lučijano Kaluža i Mitar Pavić, zatim gradonačelnik Karlsruea, kao i predstavnici hrišćanskih crkava u Karlsrueu prof. dr Taugot Šehtele i Betina Furman.

Velikoj manifestaciji prisustvovali su i visoki zvaničnici grada Karlsreua
Foto: Pera Tučev

Vladika Grigorije je, po završetku osveštenja, ktitorima hrama Slavici i Goranu Lukiću, kao i Snežani i Vinku Mainoviću predao specijalne povelje i izrazio veliku zahvalnost za njihovo dobročinstvo. Otac Aleksandar Škorić je ovom prilikom unapređen u novi sveštenički čin – protojerej stavrofor. Gospodin Grigorije je pohvalio crkvenu opštinu Karlsrue, istakavši da je ona pravi primer “zdrave zajednice” kakvu bi trebalo stvarati i u drugim gradovima.

Otac Aleksandar Škorić unapređen u novi sveštenički čin – protojerej stavrofor. Otac Škorić i Vladika Grigorije
Foto: Pera Tučev

U besedi nakon liturgije, Vladika Grigorije je istakao da bi pun hram u Karlsrueu trebao da bude primer ostalim crkvenim opštinama u Nemačkoj, dok je Episkop Atanasije, govoreći o delima Svete Petke i njenim moćima, naglasio ono što već decenijama ističe, da su deca najveće bogatstvo, koje čovek može da ima.

Vladika Grigorije je prisutne podsetio da se radi na rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj i pozvao je i narod i sveštenstvo da pomognu tako što će se odazvati pozivima sveštenika i pomoći oko prikupljanja podataka.

Na osvećenju hrama i proslavi 50 godina postojanja eparhije u Nemačkoj prisustvovali su i predsednik Republike Srpke Željka Cvijanović, ministar prosvete u vladi R. Srbije Mladen Šarčević i veliki broj diplomatkih predstavnika Srbije i Rebublike Srpske u Nemčakoj
Foto: Pera Tučev