Početna Događanja U Tutlingenu na Švarcvaldu u Nemačkoj juče je održan 15. po redu...

U Tutlingenu na Švarcvaldu u Nemačkoj juče je održan 15. po redu Međunarodni festival susreta (Begegnungsfest)

Srbe predstavili članovi kluba Nikola Tesla

Igrači SKUD Arhangel iz Filingen-Šveningena sa predsednikom kluba N. Tesla Goranom Miloševićem
Foto: Olga Vukadin

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Tutlingena Mihael Bek, zahvalivši se svima na dolasku, a posebno učesnicima predstavnicima inostranih klubova, koji već 15. godinu za redom vredno rade, kako bi građane Tutlingena upoznali sa kulturom, istorijom, običajima, muzikom i gastronomijom zemalja iz kojih potiču. Mnogobrojne goste i učesnike pozdravili su i inicijatori ovoga festivala Martina Grene, germanistkinja, romanopisac i istoričarka, kao i Hans-Martin Švarc, odbornik skupštine grada Tutlingena.

Veliko interesovanje je vladalo za nastup srpskog folklora
Foto: Olga Vukadin

Moto ovogodišnjeg Međunarodnog festivala susreta bio je „šareno i veselo“. Lepo vreme je omogućilo da veliki broj građana izađe iz svojih domova i da se druži sa drugim stanovnicima svoga grada. U kulturno-zabavnom programu bilo je dosta igara, muzike i pesama. Kako klub Nikola Tesla iz Tutlingena nema svoju folklornu sekciju, u goste su im došli igrači članovi SKUD Arhangel iz Filingen-Šveningena. Oni su otpevali izvorne pesme Vera naša, vera stara i Govori gospode, a potom su odigrali Šopske igre. Prisutna publika ih je neprekidno bodrila aplauzima, a potom se i sama uhvatila i zajedno odigrala srpsko kolo. Mladi igrači, kao i njihovi roditelji, su pažljivo pokazivali korake, a mnoge igrače sa strane je povukao sam ritam. Uprava kluba se posebno zahvaljuje igračima SKUD Arhangela, kao i njihovim roditeljima što su ispoštovati dogovor i što su bili deo srpske zajednice u Tutlingenu. Uprava kluba se takođe zahvaljuje i članovima srpskog kluba Nemanjići iz Konstanca, koji su došli na ovu manifestaciju i time nastavili seriju međusobnog podržavanja klubova u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Foto: Olga Vukadin

Ispred štanda kluba Nikola Tesla sve vreme je bila velika gužva. Miris ćevapčića i steka je mamio prisutne, koji su prvo nazdravljali kruškovačom, šljivovicom ili nekom drugom rakijom, bez obzira na veliku vrućinu. Kasnije se uz roštilj pilo srpsko vino, a žeđ se gasila Koktom *). Predsednik Goran Milošević se zahvaljuje svima na pomoći, a posebni Bisi, Dženi, Arpiki, Zoriki, Miodragu i Vinku, koji skoro da ne propuštaju nijednu manifestaciju i vredno rade.

Pored Srba na ovoj manifestaciji su učestvovali i predstavnici klubova iz Bosne, Italije, Turske, Sirije, Nemačke, Kameruna, Perua… Čelnici grada su kao i  prethodnih godina govorili koliko inostranih građana živi u okrugu Tutlingena. Srbi su sa prošlogodišnjeg trećeg mesta pali na četvrto (ima ih 600). Na prvom su turski državljani, na drugom italijanski, a na trećem rumunski.

*) Ko se seća one reklame: „prvo, domaće, prirodno, bezalkoholno, sa ukusom šipka“ – ili pojednostavljeno „Kokta – piće Vaše i naše mladosti“.