Početna Događanja U Štutgartu održana 25. po redu Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole

U Štutgartu održana 25. po redu Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole

Zajednički nastup učenika više punktova u Baden-Virtebmergu na 25. po redu Vidovdanskoj akademiji
Foto: ahriva nastavnica u BV

Tradicionalna 25. po redu Vidovdanska akademija u organizaciji Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu i Srpske pravoslavne crkvene opštine iz Štutgarta, održana je nedavno u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Oko dve stotine učenika Srpskih dopunskih škola nastupilo je na ovoj manifestaciji. Vidovdanska akademija u Štutgartu se godinama obeležava iz dva dela. Prvi je proslava velikog praznika – Vidovdana, a drugi svečano uručivanje svedočanstava učenicima završnog razreda Dopunske škole na srpskom jeziku. Preko 80 đaka ove godine je završilo Srpsku dopunsku školu i od Generalnog konzulata dobilo je na poklon set olovaka sa ugraviranim natpisom “Generacija 2018/2019”.

Preko 80 učenika je ove godine završilo svoje osmogodišnje školovanje u Srpkoj dopunskoj školi
Foto: arhiva nastavnica u BV
Generalni konzul Božidar Vučurović pozdravlja đake Foto: arhiva nastavnica u BV

Generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović pozdravio je sve prisutne, čestitajući svim učenicima koji završavaju Srpsku dopunsku školu na velikom uspehu. Ostalim đacima je poželeo sreću i istrajnost u misiji očuvanja srpske kulture i tradicije. Akademiju je blagosiljao protojerej Stanko Rakić, zahvalivši se u prvom planu roditeljima koji su decu dovodili u školu i na taj način omogućili da se srpski jezik, kultura i vera šire i u rasejanju. On je savetovao đake da dokažu i pokažu „da Lazarova žrtva nije bila uzaludna!“, nakon čega su učenici izveli bogat program.

Učesnici programa bili su učenici i nastavnice Dopunske škole na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu: Biljana Petrović, Tatjana Popović, Nataša Milenković, Jovana Knežević i Ksenija Gaćinović. Mirjana Milošević i Biljana Anđelković, koje takođe predaju u Srpskoj školi u Baden-Virtembergu, zbog zajedničke saradnje sa sveštenicima u gradovima u kojima drže nastavu, kao i nastupa svojih učenika toga dana u tim gradovima nisu bile u mogućnosti da prisustvuju ovoj akademiji.

Na ovoj Vidovdanskoj akademiji nastupili su i polaznici verske nastave učiteljice Milice Delić, koja predaje veronauku u Štutgartu. Domaćin ove velike i lepe manifestacije je bio Savet roditelja iz Štutgarta sa okolinom.

Nastup učenika iz Štutgarta i ostalih punktova izazvao je velike emocije u sali: Tanja Krstić izvela je i solo.
Foto: arhiva nastavnica u BV

Vidovdanska akademija je svečano otvorena „Pesmom o Kosovu“, koju je profesorka nemačkog jezika Tatjana Popović prvi put čula na nedavnom gostovanju KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije u Kuhenu kraj Gepingena. „Pesma mi je bila inspiracija za ovu akademiju“, istakla je Tatjana Popović, koja predaje u Srpskoj dopunskoj školi u Štutgartu i koja je dirigovala ovom i završnom pesmom. „Emotivno i veoma nadahnuto, ovu pesmu horski je izvelo dve stotine učenika u jedan glas“, istakla je Jovana Knežević u ime nastavnica Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu. „U istom maniru Akademija je i završena“, dodala je Jovana, naglasivši da su pesmom „Srbijo, najlepša bajko“, koja je propraćena gromoglasnim aplauzom, i uz muzičku pratnju Nemanje Vlahovića, ispraćeni svi gosti ove svečanosti.

„Zasp’o Janko pod jablanom“: Teodora Stevanović, Emilija Grubanović i Teodora Tasic
U ulozi Janka Damjna Drljača a uz njega Mija Rvović
Foto: arhiva nastavnica u BV

„Dok su binom marširale čete učenika, nizale su se pesme i recitacije, izvođenje iz najdubljeg i najčistijeg u nama – iz duše i srca“, istakle su nastavnice. „Oj, Kosovo, Kosovo“, „Srbija“, „Na Gazimestanu“, „Svetli grobovi“, „Čini mi se, dušo moja, da je Srbija“, „Sini, jarko sunce, sa Kosova“, „Knez Lazar“ i „Nad kolevkom Balkana“ samo su neke od pesama koje su se našle na repertoaru.

Natali Gvozić je sa povređenom nogom želela da bude na akademiji i na dodeli diploma i svedočanstava.
Za nju je Srpska škola svetinja i svojim prisustvom je to i pokazala
Foto: arhiva nastavnica u BV

„Budući da je čitava manifestacija bila u znaku Kosova, „najskuplje srpske reči“, kako učenici i nastavnice tako i publika su sa uzbuđenjem pratili program, koji zasigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Čuvajući ćirilicu i srpsku istoriju i tradiciju od zaborava, učenici su još jednom dokazali da su dostojni reči našeg učenog i mudrog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je jednom prilikom rekao: „ Obrazovan čovek je onaj koji nosi obraz, lik Božiji u svojoj duši i stid na svom licu. Za takvog mi Srbi kažemo da je obrazovan ili obrazit čovek““, prenela je za portal Rasejanje.info Jovana Knežević u ime nastavnica Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

„Pesma o Kosovu“, dirigent Tatjana Popović
Video zapis: ahriva Tatjane Popović

Nakon Vidovdanske akademije usledilo je posluženje koje su, kao i prethodnih godina, obezbedili roditelji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu. Sav prihod od hrane i pića u vrednosti od oko 400 evra priložen je za lečenje Nikoline Josić, devojčice koja boluje od teške bolesti i koja se trenutno leči u Štutgartu po drugi put.  Bile su ovo ujedno i oproštajne akademije prosvetnih nastavnica Biljane Petrović, Tatjane Popović i Nataše Milenković, koje ovoga leta završavaju četvorogodišnji mandat u Srpskoj dopunskoj školi u inostranstvu.