Početna Događanja U Sindelfingenu održana promocija romana Olivere Budimir i Dese Burazor Aslanidu

U Sindelfingenu održana promocija romana Olivere Budimir i Dese Burazor Aslanidu

Olivera Budimir, Desa Burazor, Saša Ivanović i Vesna Horn
Foto: ahriva SKC Sindelfingen

U prostorijama Srpskog kulturnog centra Sindelfingen u Sindelfingenu, nedaleko od Štutgarta, promovisane su knjige dve autorke: Olivere Budimir iz Prištine, koja od NATO bombardovanja živi u Beogradu i Dese Burazor Aslanidu iz Štutgarta.

Organizator književne večeri bio je SKC Sindelfingen. Predsednik Saša Ivanović je vodio književno veče i dao ličnu recenziju pročitanih knjiga. Pozdravivši sve prisutne, Ivanović je naglasio da je važno da se u rasejanju održavaju ovakve manifestacije, jer se njima obogaćuje kulturni program u dijaspori. Prezentovane su knjige „Uvir na Izviru“, „Lavirint života“ i „Put oblaka“ Olivere Budimir, kao i „Krugovi života – gradonačelnik i Srpkinja“ i „Noć iza Berlinskog zida“, Dese Burazor Aslanidu.

Olivera Budmir je rano viđen gost u Štutgartu sa okolinom
Foto: ahriva SKC Sindelfingen

Roman Olivere Budimir „Uvir na Izviru“ je istinita priča Nišlijke Slađane Stanković i ruskog oficira Jurija. „Autorka počinje divnim opisom Niša, ostavljajući zadivljujuća svedočanstva o ovom veličanstvenom gradu heroja, koji je iznenadio i neustrašivu Slađanu Stanković“, rekao je predsednik SKC Ivanović, dodavši da se knjiga čita u jednom dahu. Roman govori o nesvakidašnjoj ljubavnoj priči Nišlijke Slađane, koja je kao dobrovoljac otišla na Kosmet da brani Svetu srpsku zemlju, i ruskog oficira dobrovoljca Jurija Osipovskog, koji je bio jedan od 17 ruskih dobrovoljaca koji su došli da bi pomogli u odbrani Kosova i Metohije. Romani Olivere Olje Budimirov su posvećeni Kosovu i Metohiji i stradanju Srba u toj pokrajini, odakle je i sama morala da ode i gde su joj stradali najbliži.

Sa druge strane, u knjizi „Krugovi života“ Dese Aslanidu Burazor se govori takođe o stradanju Srba, samo na drugog strani – u Jasenovcu i na Kozari, gde je stradalo 36 članova njene porodice. „Iako duboko lično pogođena, u sebi ne nosi mržnju prema onima koji su počinili zlodela, već razvija u svojoj ličnosti ideju humanosti i  ljubavi prema ljudima“. Ivanović je istakao, kako je Desa pomagala svome srpskom narodu humanitarnim akcijama i doprinela da se čuje istina o Srbima u dijaspori, uprkos svim teškoćama na koje je nailazila. „Roman ne ostavlja čitaoca ravnodušnim, služi istini i zbog toga ga srdačno preporučujem“ – rekao je na kraju promocije Ivanović.

Deo posetilaca SKC Sindelfingen sa autorkama romana i učesnicima u programu
Foto: ahriva SKC Sindelfingen

Delove knjiga obe autorke čitali su članovi uprave Prosvjete iz Štutgarta Vesna i Karlo Horn, uz muzičku pratnju najmlađeg člana Prosvjete Branislava Stojičića. Veče je proteklo u veoma divnoj atmosferi gde su se članovi SKC Sindelfingen i autorke družili, razmenjivali mišljenja i ujedno podsećali na nemile događaje srpskog naroda kroz istoriju.