Početna Događanja U Sindelfingenu otvorena biblioteka na srpskom jeziku

U Sindelfingenu otvorena biblioteka na srpskom jeziku

Učenici iz Sindelfigena sa nastavnicom Natašom Milenković
Foto: arhiva N. Milenković

U upravo završenoj školskoj godini u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg otvoreno je više školskih biblioteka na srpskom jeziku, kao na primer u Sindelfingenu, Rojtlingenu, Manhajmu, Štutgartu (i u prostorijama crkvenog doma i u Gradskoj biblioteci grada Štutgarta), Gepingenu, Raštatu. Ideja je potekla od generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića, koji je za đake koji žele da čitaju na srpskom jeziku obezbedio veliki broj knjiga. Knjige su naravno i za odrasle i svako ko je raspoložen može da ih iznajmi.

Detalj sa humanitarne akcije nakon otvaranja školske bibilioteke u Sindelfingenu
Foto: arhiva N. Milenković

U Sindelfingenu, u prostorijama Srpskog kulturnog centra je nedavno otvorena srpska biblioteka. „Dobra saradnja sa srpskim klubom u Sindelfingenu a pre svega divna i uspešna saradnja sa predsednikom Sašom Ivanovićem dovela je do toga da je obezbeđena prostorija u kojoj su smeštene knjige. Deca su dobila priliku da pozajmljuju knjige i da ih čitaju na ćurlici. Verujem da će literatura koja je dopustna mališanima znatno obogatiti njihov rečnik i proširiti njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda“, istakla je nastavnica Nataša Milenković koja je realizovala ideju da se otvori biblioteka u prostorijama Srpskog kulturnog centra.

Ona je takođe u saradnji sa osnovnom školom „Ljupče Nikolić“ i Kulturnim centrom u Aleksincu sa kojima uspešno sarađuje poslednje tri godine obezbedila jedan deo knjiga za biblioteku.
Knjige koje se nalaze u biblioteci prilagođene su uzrastu školske dece, ali ih mogu čitati i odrasli. „Biblioteka poseduje knjige o poznatim srpskim ličnostima kao na primer o Svetom Savi, Vuku Stefanoviću Karadžiću, Nikoli Tesli, Nadeždi Petrović… Tu su knjige o događajima i ličnostima bogate srpske istorije: o despotu Đurđu, Stanoju Glavašu, Milošu Obrenoviću, hajduk Veljku… Ljubitelji basni, romana, pesama, priča takođe mogu da uživaju  u izboru knjiga a učenici u velikom izboru školske lektire. Tu su se nalazi i knjiga učenika Srpske dopunske škole iz Sindelfingena, Eslingena, Kirhajm Teka i Rojtlingena nastavnice Nataše Milenković pod nazivom Deca deci s ljubavlju, nastala kao zbirka književnog ostvarenja učenika iz ovih punktova.

Ksenija, Emilija i Lena iz Srpske dopunske škole u Sindelfingenu
Foto: ahriva N. Milenković

Za otvaranje biblioteke pripremljen je i bogat program učenika Srpske dopunske škole iz Sindelfingena. Program su vodile Ksenija Jeftić, Lena Dašić i Emilija Živković. Srdačnu dobrodošlicu svim gostima a posebno najmlađim đacima poželela je Sara Bjeloševišć. Publici su se potom predstavili Luka Bjelošević, Danijela Miler, Sara i Nina Kicinger, Anastaia Ikanović, Lea Janjegović, Marko Stegić, Elena Lukić, Danilo Trivundža, Elili i ulia Enz, Lenja Lucia Lalo, Anastasia i Angelina Ivanović, Milan Zarupski i Filip Živković.

Uvek kada se izvode školski programi prisutna publika uživa i uvek gromoglasnim aplauzima ih nagrađuje. Svi se raduju knjigama i roditelji i deca. Roditelji je milo što će njihova deca biti u prilici da pročitaju po neku knjigu koju su i oni sami nekada čitali. Već prvog dana tri drugarice Emilija, Lena i Ksenija su iznajmile knjige i posebno se raduju što su one na ćirilici. „Ima mnogo interesantnih knjiga“ oduševljeno je prokomentarisala Ksenija. „I to na ćirilice“ dodala je Emilija. „A sve ćemo zajedno naš rečnik na srpskom obogatiti uz pomoć ovih knjiga“, rekla je na Lena.

Nakon programa usledila je i humanitarna akcija koju su organizovali učenici sa nastavnicom Natašom pod naslovom „Tvoje malo, nekome znači život“. Sakupljeni novac uplaćen je humanitarnoj fondaciji „Budi human“.