Početna Događanja Druženje igrača SKUD Nikola Tesla iz Frajburga i nakon treninga

Druženje igrača SKUD Nikola Tesla iz Frajburga i nakon treninga

Predah nakon napornog treninga_igrači SKUD Nikola Tesla iz Frajburga sa trenerom Sekom
Foto: Rasejanje.info

Konačno je i u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg počeo raspust. Završetak školske godine za predstavnike srpskih klubova znači i pauza od mesec i po dana i odsustvo treninga za đake i decu, koja pohađaju neku od sekcija društva. Mnogi klubovi u tom periodu zatvaraju svoje prostorije, pa je tako i sa predstavnicima Srpskog kulturnog i umetničkog društva  (SKUD) Nikola Tesla iz Frajburga.
Poslednja proba pred letnji raspust iz tehničkih razloga mogla je da se održi za mlade igrače uzrasta od 7 do 16 godina, ali ne i za najmlađe, kojih iz nedelju u nedelju u Frajburgu ima sve više.

Slobodanka Kličković Seka, koja zajedno sa Slobodanom Markovićem trenira mlade igrače društva Nikola Tesla, uvežbavala je, kao i do sada, mnoge korake i radila na stavu igrača uz veliku pohvalu da su poslednje godine prilično uznapredovali. Ona im je poželela lep odmor i da nastave sa igrom i srpskim kolom gde god im se ukaže prilika.
Predsednik društva Branko Drakulić u dogovoru sa upravom priredio je nakon treninga malo iznenađenje za decu – naručio im je pice i pića, pa su svi zajedno večerali. Deca su se nakon omiljenog jela odmah spontano organizovala i nastavila da se igraju razne društvene i sportske igre. Nikome se nije odlazilo kući, a ono što je i upravi i članovima društva najvažnije – videla se velika sloga među decom i vrlo lepa potreba da se igraju i druže na malo drugačiji način.

Uživanje uz picu i druženje nakon jela
Foto:Rasejanje.info

Društvo Nikola Tesla je osnovano 2006. godine. Do 2014. je dobro funkcionisalo, ali je smena generacija dovela do pauze u vremenskom periodu od četiri godine. Nakon ponovnog formiranja folklorne sekcije, za manje od godinu dana došlo je do velikih turbulencija u društvu i promene rukovodstva, osipanja igrača i članova, ali je uprava koju čine predsednik Branko Drakulić, potpredsednik Biljana Vorkapić, sekretar Bojana Milošević i blagajnik Bora Ilić uspela da reši trzavice i da društvo ponovo čvrsto stane na zemlju. „Spremni smo sve da uradimo zarad dece koja žele da neguju igre i običaje svog naroda. Ne bi bilo fer da smo digli ruke od svega – iako je bilo problema – i da lišimo našu decu onoga, što smo i mi koji smo rođeni ovde nekada imali. Mi nudimo deci srpsku igru i svako, ko želi – taj je sa nama. A koliko vidim, mnogi žele i to nas posebno raduje“, istakao je za portal Rasejanje.info Branko Drakulić, predsednik.
Naredno okupljanje je u petak, 13. septembra u do sada redovnom terminu: najmlađi od 18 do 19 časova, a dečiji ansambl od 19 do 21 u velikoj sali Melanhton doma, u Melanchtonstr. 3