Početna Događanja Film „Čuvar časti i ponosa“ posvećen čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik Đorđu...

Film „Čuvar časti i ponosa“ posvećen čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik Đorđu Mihailoviću prikazan u Hajlbronu

„Tvorac i inicijator ovoga filma je Vera Sajić, generalni konzul BiH u Štutgartu
Važno je da deca i mladi nauče svoje istoriju i da se ponose njome. Mi smo narod koji nikada nije vodio osvajačke ratove  i koji je uvek samo branio svoju zemlju i svoja ognjišta“, istakla je generalni konzul Vera Sajić.

U prostorijama srpskog udruženja Šumadija iz Hajlbrona, održana je projekcija dokumentarnog filma o Đorđu Mihailović koji nosi naziv „Čuvar časti i ponosa“. Deda Đorđe je više od pola veka bio čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, gde je dočekivao i ispraćao potomke 8000 srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Osim srpskih na Zejtinliku se nalaze i grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta. Srpsko groblje predstavlja centralni deo kompleksa. Deda Đorđe je treća i poslednja generacija porodice Mihailović koja bdi nad senkama srpskih junaka a ovaj film je omaž njemu.


Foto: arhiva SPKD Prosvjeta Nemačka

Snimanje dvadesetpetominutnog filma omogućila je Vlada Republike Srpske a idejni tvorac i inicijator da se ovaj film snimi je generalni konzul BiH u Nemačkoj Vera Sajić.
„Na jednom od prvih susreta generalnog konzula BiH u Štutgartu Vere Sajić sa Upravom srpskog Prosvjetinog i kulturnog društva Prosvjeta iz Nemačke a na predlog generalnog konzula Sajić pristupilo se sprovođenju zamisli da se ovaj dokumentarni film prikaže srpskom rasejanju. Ovo prvo, premijerno prikazivanje filma u srpskom udruženju Šumadija iz Hajlbrona prevazišlo je sva očekivanja i pretvorilo se u pravi mali festival filma, muzike, folklora i međusobnog druženja u porodičnoj i domaćinskoj atmosferi po kojoj je nadaleko poznato ovo udruženje“, istakla je Bogdana Brezovac predsednika SPKD Prosvjeta u Nemačkoj.

Vera Sajić (u sredini) generalni konzul BiH u Štutgartu

„Kako je i sama ideja za snimanje ovog filma potekla od generalnog konzula Sajić  tako se ona veoma rado prihvatila i promocije ovog značajnog svedočenja deda Đorđa. Pre same projekcije filma emotivno se obratila okupljenima povlačeći paralele između istorijskih trenutaka i vremena u kome sada živimo. I veoma se rado uključivala u diskusiju poslije prikazanog filma a koja je bila odraz impresija koje su nastale po odgledanom filmu. Bila je tu za svoj narod da sa njima porazgovara o svim temama, da odgovori na postavljena pitanja ali i da se fotografiše sa mladima koji su ne čekajući, odmah započinjali razgovor objašnjavajući iz koga dela države dolaze i koliko često odlaze u rodni kraj svojih roditelja“, prenela nam je utiske Bogdana Brezovac.


Foto: arhiva SPKD Prosvjeta Nemačka

Domaćini Srpskog kulturnog i sportskog centra Hajlbron na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stevovićem su u čast što ih je novi generalni konzul posetio priredili bogat kulturno umetnički program sa pevačkom grupom i prvim folklornim ansamblom Šumadijom. „Mada su sve simpatije okupljenih odneli najmlađi članovi Šumadije, uzrasta od 4 do 11 godina, koji su se kroz par igri i pesama predstavili i zasluženo dobili najjači aplauz“.
„Bila je to prilika da i roditelji a i deca odgledaju priču o čoveku koji je još za života postao legenda, čuvajući ponos i čast grobove naših predaka junaka na Zejtinliku. Važno je da deca i mladi nauče svoje istoriju i da se ponose njome. Mi smo narod koji nikada nije vodio osvajačke ratove  i koji je uvek samo branio svoju zemlju i svoja ognjišta“, istakla je generalni konzul Vera Sajić.

Na kraju je generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić iskazala veliko zadovoljstvo ovim kulturnim događajem i ukazala da će i dalje ovakve i slične manifestacije biti podržane od Generalnog konzulata. I za predsednicu SPKD Prosvjeta iz Nemačke Bogdanu Brezovac, bila je ovo izuzetna prilika da predstavi rad i ideje svoga društva i pozove okupljene da i u budućnosti nastave ovako uspešno da sarađuju uz želju da već u narednom periodu ovakva ili slična druženja organizuju i u drugi srpskim udruženjima. Jer kako sama kaže: „Čuvajući od zaborava mi u stvari osiguravamo naš opstanak, kako ovde u rasejanju tako i u matici. Danas je to ovaj film o deda Đorđu, sutra će to biti izložba o ćirilici ili okupljanje naše omladine i dece uz folklor i sport. Svet se stalno menja a mi moramo odgovornim i savesnim delovanjem da izgradimo simbiozu između prošlosti i sadašnjosti“, dodala je Bogdana Brezovac.