Početna Kultura Savez Srba Francuske organizuje koncert Putovanje Srbijom kroz vekove

Savez Srba Francuske organizuje koncert Putovanje Srbijom kroz vekove

Kroz tradicionalnu duhovnu muziku srpskog naroda sve prisutne će voditi Slađana Borota sopran i Milinko Ivanović Crni – frulaš

U organizaciji Saveza Srba Francuske u četvrtak 25. aprila biće održan koncert pod nazivom Putovanje Srbijom kroz vekove Slađane Borote (soprana) i Milinka Ivanovića (frula). Mesto održavanja je svečana sala opštine Pariz 16 (71 avenue Herni Martin 75016 Paris) a početak u 19.30

Slađana Borota je sa svojom starijom sestrom Aleksandrom osnovala ženski vokalni duet Krin. Postale su i poznate po traganju za tradicijom svoga naroda iz davnina, po odabiru pesme lirskog karaktera sa prostora Kosova i Metohije i južne Srbije. Slađana je posebnu ljubav pokazala prema duhovnim pesmama Svetog Nikolaja Velimirovića, nastale između dva svetska rata i koje su ostale u sećanju monahinja. Ona je posećivala mnoge manastire širom Srbije i sakupljala mnoge pesme kako bi ih sačuvala od zaborava. Osnovala je brojne horove koji neguju duhovnu muziku. Svoje iskustvo prenela je i pravoslavnim monahinjama antiameričkog porekla, koje žive u manastiru Mala Gospojina u Godoncourtu u Francuskoj. Bavila se negovanjem i izučavanjem tradicionalne muzike u Srpskom kulturnom društvu Izvor iz Pariza pri hramu Svetog Save u francuskoj prestonici, gde je osnovala žensku pevačku grupu, te stoga ne iznenađuje što je nastup Slađane Borote izuzetno cenjen.
Sa druge strane

Milinko Ivanović Crni je poznati je srpski izvođač tradicionalne muzike na fruli. Dobitik nekoliko nagrada i povelja: Zlatna frula Srbije, Majstorsko pismo, povelje Sava Jeremić.

Tradicionalnom muzikom se bavi od ranog detinjstva. Melodije koje je voleo kao dečak povezale su ga sa jednim od najstarijih instrumenata na Balkanu – frulom. Ostavlja veliki trag u kulturnim društvima i kulturnim centrima grada Kragujevca. Bio je aktivni član KUD-a Abraševića, SKC-a, sadašnjeg Centra za kulturu grada Kragujevca, KUD-a Zastava, kao i član Kragujevac koncerta. Velika želja za usavršavanjem i uporni rad doprinose da njegova karijera ide uzlaznom putanjom, istaknuto je na Vikipediji.

Snimao je sa orkestrom Radio Televizije Sarajevo, a potom svira u orkestru Vlade Panovića i u orkestru Miše Mijatovića RTS-a, gde se ističe kao instrumentalista. Sarađivao je sa orkestrom Slavka Mitrovića–Caleta u emisijama TV Novi Sad. Višestruki je pobednik na saboru Zlatna frula Srbije. Dobitnik je Majstorskog pisma, a od SEMUS-a 2006. godine dobija status umetnika. Takođe, status umetnika dobija i od Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, čiji je i član.

Organizator je škole frule Sveti vladika Nikolaj, aktivni je predavač mladim naraštajima u želji da tradicionalni instrumenti dobiju više na popularizaciji. Kroz njegovu školu frule prošlo je preko sto učenika širom zemlje i inostranstva. Nastupao je kao gost na nastupima mnogih tradicionalnih sastava, sarađivao je i na muzičkim izdanjima pomenutih izvođača, a bio je angažovan i na području filmske muzike – za filmove Montevideo, Bog te video, Branio sam Mladu Bosnu, monodrama Krvavi Božić.

Sarađivao je na pripremi novog diska Vlade Maričića, Asima Sarvana, Ljube Manasijevića, Branka Isakovića, kao i grupe Ortodox Celts. Četrnaest godina bio je član Orkestra Bistrik sa Biljom Krstić. Izdao je svoj muzički album Pletenica, gde sa svojom frulom i vrhunskim muzičarima daje potpuno nov zvuk u stilu World muzike koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim…