Početna Događanja Srbi se „vratili u Eslingen“ na gradski festival

Srbi se „vratili u Eslingen“ na gradski festival

Pred početak festivala i stariji članovi su došli da bi podržali mlade igrače koji su vredno radili
Foto: arhiva SC Štutgart

U Eslingenu nadomak Štutgarta održan je 46. po redu gradski festival. Oko 90 udruženja i predstavnika raznih plesačkih i sporskih grupa se predstavilo mnogobrojnim posetiocima. Više od polovine su imali svoje štandove, a među njima i predstavnici Srpskog centra iz Štutgarta. S obzirom da su Srbi nakon pauze od 25 godina ponovo bili na ovom festivalu, članovi Centra su specijalno za ovu priliku pripremili majice sa natpisom „Back in Esslingen“ (ponovo u Eslingenu).

Majice sa natpisom „Back in Esslingen“ su privukle veliku pažnju
Foto: ahriva SC Štutgart

Ideja sa majicama je bila pun pogodak i privukla je veliku pažnju, pa su radoznali posetioci dolazili i raspitivali se o čemu je reč. Mladi predstavnici Srpskog centra Štutgart, koji su vredno radili na štandu, privukli su posetioce svojom lepom pričom o srpskim zemljama i njihovim lepotama. Uz priču su nudili su i propagandni turistički materijal, a uz materijal su govorili da uz sve to odlično (i neizostavno) ide i degustacija hrane i pića, pa su nudili srpske specijalitete sa roštilja i domaća pića – što se posetiocima veoma svidelo.

Na štandu su imali „live“ muziku, koja je dodatno stvarala divan ambijent, tako da su posetioci imali kompletan doživljaj na srpski način.

Propagadni materijal Turističke organizacije Srbije
Foto: arhiva SC Štutgart

„Bilo je odlično, vreme nas je poslužilo i imali smo zaista puno gostiju. Došlo je i dosta našeg naroda. Bili su uz nas i bili su veoma srećni, što smo mi iz Štutgarta došli da bi i u susednom  Eslingenu Srbi bili ponovo zastupljeni“, rekla je sa ponosom predsednica Srpskog centra Darinka Vićentijević. „Veliki deo igrača našeg prvog je odradio celu ovu manifestaciju. Oni su želeli da zarade i to je bio njihov doprinos klupskoj kasi, od koje će dobiti novu nošnju“ – naglasila je predsednica. Ona se lično, ali i preko portala Rasejanje.info, zahvalila svim igračima koji su učestvovali i marljivo radili na štandu. „Prvi put su preuzeli odgovornost. Uradili su posao uz puno humora, imali su pozitivan stav i bili su uvek nasmejani. U pauzi su odigrali po neko kolo za svoju dušu. Par nas starijih bilo je uz njih da bi se osećali sigurnije, ali sada kada pogledamo [kako je prošlo] – mogli smo i same da ih pustimo“, kroz osmeh je rekla predsednica Darinka.

I pored velikog posla našlo se malo vremena i za druženje i igranje kola
Foto: ahriva SC Štutgart

Gradski festival je trajao tri dana, a od toga su dva dana bili štandovi za posetioce. Nemci mnogo vole svoje ulične i gradske festivale i rado ih posećuju. Kako bi obogatili program i dočarali koji sve narodi žive u istom gradu, organizatori već godinama pozivaju i inostrana udruženja da se predstave bilo kulinarskim specijalitetima, bilo nekim kulturnim prilogom – ili kombinacijom oba. Srbi, koji su poznati i po kulturnim i po kulinarskim veštinama, rado su viđeni i veoma traženi na ovakvim manifestacijama.