Početna Događanja U Filingen-Švenigenu proslavljena slava mladih sa Švarcvalda

U Filingen-Švenigenu proslavljena slava mladih sa Švarcvalda

U sportskom delu Sabora, igrači Nikole Tesle iz Albštata su pobednici i fudbalskog turnira i u takmičenju nadvlačenja konopca

U Filingen-Šveningenu, u organizaciji Srpske pravoslavne parohije centralnog Švarcvalda, nedavno je održan 22. po redu tradicionalni Petrovdanski sabor, koji se obeležava kao slava mladih švarcvaldske parohije. Sabor uvek počinje službom u hramu posvećenom svetom arhangelu Mihajlu u Filingen-Šveningenu. Služio je lokalni paroh protoprezviter stavrofor Milenko Marković. On je nakon liturgije osveštao slavska obeležja ovogodišnjih domaćina, članova porodica Kovačević, Trninić i Teodosijev. Kumovi naredne omladinske slave su članovi porodica Radosavljević, Despotović i Tober.

Pobebdnička ekipa Nikola Tesla iz Albštata
Foto: Fejsbuk stranica SK Nikola Tesla Alštat

Nakon zajedničkog ručka i druženja održana su, kao što su i najavljena, sportska takmičenja. Pobednici fudbalskog turnira, u kome je učestvovalo osam ekipa, bili su igrači srpskog kluba Nikola Tesla iz Albštata. Njihov tim bio je najbolji i u nadvlačenju konopca. Igrači folklornog udruženja Arhangel predstavili su se igrama iz Srbije i tradicionalnim srpskim  pesmama, a kao i uvek do sada, članice Kola srpskih sestara Sveta Jelena Dečanska bile su tu da pomognu, spreme ručak i podrže sve srpske manifestacije kao i sva dešavanja u hramu Svetog arhangela Mihajla.

Dok su se jedni animirali uz sport, drugi su se veseli uz domaću muziku, igrali su kola, treći su se družili i uživali u prijatnih razgovorima, deca su se igrala… Lep dan, dobra posećenost, radost zbog crkvene slave mladih i viđanja sa dragim ljudima ostaće učesnicima 22. Sabora po redu u lepom sećanju i želji da se i naredne godine sretnu dobrog zdravlja, dobro raspoloženi i u još većem broju.