Početna Kultura „Swiss Style Now“ od večeras (17.09) od 20.21 i u Novom Sadu

„Swiss Style Now“ od večeras (17.09) od 20.21 i u Novom Sadu

Izložba „Swiss Style Now“ od 17. 09. u Novom Sadu
Foto: Fejsbuk stranica Kaleidoskop-a

Švajcarska putujuća izložba „Swiss Style Now“ od večeras (17. septembra) od 20.21 se može videti i u Novom Sadu. Upravo u to vreme, u prostoru Železničke stanice u Novom Sadu se otvara izložba, koju će posetiocu moći da vide do 15. oktobra. Organizatori su „PDP konferencija“ i Fondacija „Novi Sad 2021 – evropska prestonica kulture”. Izložba će biti održana u sklopu ovogodišnjeg novosadskog Kaleidoskopa kulture.

Delo Eriha Brecbila
Foto: lična arhiva

Novosadska publika biće u prilici da vidi putujuću izložbu, koja je pre Novoga Sada bila postavljena u Njujorku, Pekingu i Hong Kongu. Posetioci će imati priliku da se kroz više od 300 radova upoznaju sa stvaralaštvom aktuelnih švajcarskih dizajnera. Radove sačinjavaju plakati, knjige, magazini, omoti za vinil-ploče i flajeri. Publika će moći da vidi neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti koji redefinišu nadaleko čuveni i po mnogima, perfekcionistički švajcarski dizajn.

„Švajcarski stil je poznati model grafičkog dizajna, prepoznatljiv po jednostavnosti, minimalizmu i hladnom i depersonalizovanom pristupu. Nastao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, u doba teške industrijalizacije, on je odgovor na tadašnju potrebu za uprošćenim vizuelnim jezikom koji je lako razumljiv širom sveta. Danas, čak i u promenljivom svetu marketinga i dizajna, švajcarski stil ostaje markantna konstanta vizuelnog izražaja“, istakli su organizatori. Oni su dodali da je cilj autora da prikažu koliko se „švajcarski stil razvio tokom godina i koliko su oni, više od pola veka kasnije, spremni da redefinišu status ovog bitnog stila dizajna uz pomoć najvrednijeg alata jednog kreativnog stvaraoca – njegovog sopstvenog pogleda na svet, nastalog kao finalni produkt apsorpcije životnog iskustva i spoljašnjih uticaja“. Autori ove izložbe su Neo Studio, Erih Brecbil, Noel Loj i Aleksander Tohilovski.