Početna Događanja U Tutlingenu na Švarcvaldu, Srbe na festivalu predstavili članovi društva Nikola Tesla

U Tutlingenu na Švarcvaldu, Srbe na festivalu predstavili članovi društva Nikola Tesla

Štand srpskog kluba Nikola Tesla u Tutlingenu
Foto: G. Milošević

 U Tutlingenu je minulog vikenda održan dvodnevni Ulični festival, koji decenijama okupljala veliki broj posetilaca, ne samo iz Tutlingena, već i iz okolnih manjih i većih mesta u nemačkom Švarcvaldu. Raznovrsnost  ovog festivala je ne samo u programu, već i u jelu i piću, koji kod Nemaca igraju veliku ulogu. Organizator se trudi da ponudi što više različitosti, a u tome mu itekako pomažu predstavnici inostranih udruženja. Oni se na ovakvim manifestacijama predstavljaju svojom kulturom, tradicijom i kulinarstvom. Među njima su i predstavnici srpskog kluba Nikola Tesla, koji poslednjih 27 godina, koliko postoje, učestvuju na svim manifestacijama koje grad organizuje. Jedan član kluba, Biserka Kac  je čak i u odboru za strance i predstavlja Srbe, te se Srbi zovu na sve otvorene, ali i zatvorene manifestacije grada. Srbi uvek dobiju pohvalu, da su odlični organizatori i dobri domaćini i po tome su prepoznatljivi.

Klub na manifestacijama obično pozove neko folklorno društvo iz okoline da se predstavi srpskim igrama. Ovoga puta folklorni nastup nije bio izvodljiv, dok su se na centralnoj bini ređale mnoge inostrane grupe, koje su prikazivale svoje tradicionalne igre. Muzika sa raznih podneblja, kao i domaća, ali i hitovi 70-ih, 80-ih i 90-ih stvarala je sjajno raspoloženje kod velikog broja posetilaca.

Poseta štadnu je bila više nego očekivana
Foto: G. Milošević

Tradicionalna srpska muzika bila je prisutna uz štand društva i bodrila je  članove, dok su dva dama neumorno radili. „Posećenost je ove godine bila kao nikad do sada. Puna dva dana nismo imali predaha, ali smo veoma zadovoljni“, istakao je predsednik društva Goran Milošević. Specijaliteti sa roštilja su prepoznatljivi, a novost koju su ovoga puta ponudili članovi društva, bili su sarma i pasulj. „Sarma je za posetioce našeg štanda bila novost. Toliko su bili oduševljeni, da su nas molili da sledeći put samo nju prodajemo. A mi smo to tek onako, iz radoznalosti, ubacili. Tako za naredne manifestacije već sad znamo, da će naš štand biti zasigurno dobro posećen“, u šali je dodao Milošević.

On je pozvao i ostale Srbe iz Tutlingena sa okolinom da im se priključe i sarađuju. Pozvao je i na Jesenju tradicionalnu zabavu društva, koja će se održati u subotu, 12. oktobra, sa početkom u 20 časova, u Aula hali Imanuel Kant gimnazije, Mühlenweg 15, 78532 Tuttlingen. Gost večeri su folklorni ansambli, kao i Tamara Milutinović i Mirko Plavšić i Saša Nikolić. Dodatne informacije se mogu dobiti na +49 15758508794 i +49 7461-77914.