Početna Događanja U crkvi Svetog apostala Luke u Vićenci u Italiji služen moleban za...

U crkvi Svetog apostala Luke u Vićenci u Italiji služen moleban za đake i studente

Zajednička slika za početak nove školske godine
Foto: Fejsbuk SPC Vicenca

Pred svaki početak nove školske godine, sveštenici Srpske pravoslavne crkve služe moleban – odnosno Priziv svetog duha – za početak nove školske godine, kako u Srbiji, tako i u rasejanju. Školska godina u rasejanju počinje kada i škola u zemlji domaćinu. U zemljama zapadne Evrope je taj termin različit i proteže se od početka avgusta pa do pred kraj septembra. Zato se i molebani održavaju u različito vreme. Tako je nedavno u crkvi Svetog apostola Luke u Vićenci služen moleban. Pored mnogobrojnih đaka i studenata, molebanu su prisustvovale i učiteljice Srpske dopunske škole „Sveti Sava“ iz Vićence, Jelena Jovanović i Dragica Doderović. Prezviter  Dalibor Đukić je tom prilikom nakon pozdravne reči poželeo učiteljicama uspešan rad, a đacima „da budu dobri kao apostoli, ali i da budu poslušni svojim roditeljima“.

Hram Svetog apostola Luke je bio pun đaka i studenata
Foto: Fejsbuk SPC Vicenća

Crkvena opština u Vićenci osnovana je 1993. godine. Prvu liturgiju služio je otac Raško Radović, 30. oktobra iste godine. Potom je ova crkvena opština od septembra 1994. imala službu jednom mesečno, a odlukom Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Jovana, 1. januara 1996. godine je postavljen stalni sveštenik Milivoje Topić, koji je u ovoj parohiji služio do polovine 2014. godine. Parohija je imala sveštenika, ali ne i bogoslužbeno mesto. Promenjeno je nekoliko hramova i privremeno rešenje je nađeno u manastiru časnih sestara, koji se nalazi u samom centru Vićence. „U ovoj crkvi bogosluženja su odražavana preko deset godina zahvaljujući hrišćanskoj ljubavi i razumevanju časnih sestara koje žive u manastiru“ navodi se na stranici Srpske pravoslavne crkve u Vićenci. Krajem 2005. Mitropolit Jovan je potpisao ugovor o korišćenju novog hrama blizu centra grada. „Ovaj ugovor omogućio je korišćenje crkve narednih 60 godina. Parohija je dobila obavezu da crkvu, koja je stara više od 500 godina renovira u strogo kontrolisanim uslovima, jer je pod zaštitom države kao spomenik kulture“, navodi se dalje na sajtu. Otac Milivoje Topić radio je zajedno sa dobrim ljudima iz svoje parohije na obnovi hrama. Zahvaljujući njihovom velikom trudu i nesebičnom zalaganju renoviranje je uspešno završeno, ali zbog velikog obima posla, prva liturgija u novom hramu služena je tek 21. novembra 2010.

Hram Svetog apostola Luke u Vićenci
Foto: Fejsbuk SPC Vićenca

Od tada pa do danas bogosluženja su redovna, nedeljom i praznikom. Ovoj parohiji pripadaju i gradovi Padova, Verona, Trento i Rovereto. Polovinom maja 2014. za novog paroha u Vićenci je postavljen sveštenik Dalibor Đukić. On, kao i njegov prethodnik, pored redovnih aktivnosti pri parohiji redovno održava nastavu veronauke i za decu i za odrasle u više gradova.
Adresa hrama je Via della Misericordia 20, 36100 Vicenza.