Početna Događanja Podeli priču „Radosti Evrope”

Podeli priču „Radosti Evrope”

Manifestacija „Radost Evrope”, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Beograda, druženjem dece iz 22 zemlje zvanično je obeležila 50 godina postojanja. Cela godina je bila u znaku ovog jubileja i završiće se brošurom, u kojoj će biti objavljena pisma, fotografije, doživljaji i interesantne priče, koje su obeležile prvih 50 godina.

Saša i Kristijan 1976. godine u Beogradu
Foto: arhiva Dečijeg kulturnog centra Beograd

A sklopljena su mnoga prijateljstva, upoznalo se sa kulturom i tradicijom mnogih evropskih zemalja i Kine, posađeno je mnogo stabala prijateljstva… Ideja, da se za kraj godine napravi brošura, došla je predstavnicima Dečijeg kulturnog centra Beograd nakon pisma Kristijana iz Norveške. On je ove godine uputio pismo na adresu Dečijeg kulturnog centra Beograd, koje je započeo rečima „Tražim svog druga”. Malo je potrajalo dok su pronašli Sašu, kod koga je Kristijan bio smešten davne 1976. – ali su ga pronašli i nekadašnje prijateljstvo je obnovljeno.

Tim ponovnim spajanjem starih drugara, iz Dečijeg kulturnog centra Beograd su došli na ideju i pokrenuli su akciju „Podeli priču”, kako bi svi, koji su nekada bili deca ove velike manifestacije, podelili svoje priče i sećanja o nekadašnjim drugarima i druženjima. Krajem godine planiraju da objave brošuru sa pričama i svi koji su danas u rasejanju, a nekada su bili deo te priče, mogu da podele svoju priču, uspomene, pisma i fotografije. Sve to je poželjno poslati na mejl Dečijeg kulturnog centra: radostevrope@dkcb.rs.

„Širi radost pričom o drugarstvu, povezivanju i anegdotama koje se pamte za ceo život” stoji u dopisu Dečijeg kulturnog centra Beograd.

Radost Evrope je međunarodni susret dece Evrope. Davne 1968. godine, Redakcija „Susreti četvrtkom” tadašnjeg Doma pionira, a danas Dečijeg kulturnog centra Beograd, pokrenula je inicijativu kod nadležnih organa grada Beograda da se organizuje međunarodna dečija manifestacija pod nazivom „Radost Evrope”. Inicijator je bila čuvena Donka Špiček, koja je ceo svoj radni vek posvetila deci. Početkom svakog oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka uzrasta od 7 do 14 godina.