Početna Događanja Izložba o Tesli u Atini

Izložba o Tesli u Atini

Do 31.01. 2020. u Atini je otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli
Foto: arhiva Muzeja Nikola Tesla u Beogradu

U prestonici Grčke, u Atini, u muzeju Kotsanas, otvorena je izložba Muzeja Nikole Tesle iz Beograda. Ona prikazuje brojne eksponate, vezane za lik i delo slavnog srpskog naučnika. Otvaranje ove izložbe je usledilo nakon uspešnog predstavljanja Muzeja i Nikole Tesle u Japanu, na Kipru i u Italiji.

Cilj izložbe je da građane i goste Atine bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima i ukaže na univerzalnost Teslinih ideja, zbog koje njegovi patenti i tehnička rešenja nisu prevaziđeni ni u 21. veku.

Izložba hronološki prikazuje Teslin život i različite oblasti naučnog rada, od rođenja 1856. godine, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i inovativnih ideja, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada, čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Izložba prikazuje Teslin život i različite oblasti naučnog rada
Foto: arhiva Muzeja Nikola Tesla u Beogradu

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine, koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a posebnu pažnju posetilaca privlače interaktivni modeli Teslinih izuma.

Izložbu, koja će trajati do 31. januara 2020. godine, otvorili su Kostas Kotsanas, osnivač muzeja Kotsanas i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle. Gosti na otvaranju bili su ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i član gradskog veća dr Fadilj Eminović. Tom prilikom, direktorka Muzeja Ivona Jevtić je naglasila, da su Grčka i Srbija zemlje koje veže blisko prijateljstvo kroz istoriju, a da kulturna razmena unapređuje i druge aspekte saradnje.

Muzej se nalazi na adresi Pindarou 6 u Atini i otvoren je preko cele nedelje od 9 do 17 časova.