Početna Događanja Nada i Relja Lukić iz Štutgarta očistili vojničko groblje u Ulmu

Nada i Relja Lukić iz Štutgarta očistili vojničko groblje u Ulmu

Nada i Relja (s desna) Lukić očistili spomenik u Ulmu 2010. godine
Foto: arhiva R. Lukić

Veliki društveni aktivisti iz Štutgarta Nada i Relja Lukić, danas su aktivni penzioneri, koji svoje vreme provode na relaciji Štutgart – Arilje. Poznati su nosioci nekada jugoslovenskih, a kasnije srpskih udruženja u Štutgartu, kao i osnivači literarnog udruženja „Radnik – pesnik u tuđini”. Relja je godinama bio predsednik, a Nada desna ruka udruženja. Podržavali su mnoge mlade pesnike, posebno učenike nekada Jugoslovenske a kasnije srpske dopunske škole. Deca su im bila uvek u prvom planu, kao i njihovi koreni, kultura i tradicija. Često su na vojničkom groblju, pa je tako bilo i juče na Dan primirja. Toga dana su slavili 51. godišnjicu braka, što ih nije sprečilo da odaju poštovanje svojim stradalim precima.

Relja Lukić pred čisćenje spomenika
Foto: arhiva R. Lukić

Bračni par Lukić je vrlo vezan za Srpsko vojničko groblje u Ulmu, kao i za sam spomenik. Oni su bili prvi i jedini koji su do sada očistil spomenik. Od kada je spomenik postavljen, 20-tih godina prošloga veka, pa do 2010. na spomeniku ništa nije rađeno. Kako je bio zaprljan i veliki deo zarastao u mahovinu, Nada i Relja Lukić su se dogovorili sa predstavnicima crkve i Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu da očiste spomenik.

Akcija čišćenja spomenika
Foto: arhiva R. Lukić

Kako ni predstavnici crkve, a ni Generalni konzulat nisu imali materijalnih sredstava za čišćenje, porodica Lukić je ponudila, da spomenik očisti – o svom trošku. Preko svoje firme „L-Korr”, zajedno sa sinovima Predragom i Nenadom, obezbedili su neophodne dozvole i očistili spomenik. Nada i Relja Lukić su tada bili presrećni i ponosni, što su na takav način mogli da se oduže svim tim mladim vojnicima, koji su protiv svoje volje dovedeni za Ulm i koji su u njemu ostavili svoje živote. Nažalost, spomenik je ponovo zaprljan, pa je izgubio onaj sjaj koji je imao nakon čišćenja pre devet godina. Kao što se vidi na slikama, vreme je za novo čišćenje. Nadam se, da će stanje spomenika ponovo nekome zasmetati, pa će spomenik biti ponovo očišćen, što bi bilo najmanje što možemo da učinimo u spomen nastradalim srpskim ratnicima u vreme Velikog rata, koji su imajući vrlo malo odbranili svoju otadžbinu. Srpsko rasejanje je ponovo na potezu.

Nada Lukić ispred spomenika u Ulmu 11. novembra 2019.
Foto: arhiva R. Lukić