Početna Događanja Srbi redovno posećuju Srpsko vojničko groblje

Srbi redovno posećuju Srpsko vojničko groblje

Sa parastosa na Srpskom vojničkom groblju
Parastos služil sveštenici Ljubomir Zorica i Bratislav Božović
Foto: V. Gregović

Srbi iz Štutgarta uglavnom organizovano posećuju spomenik i vojničko groblje u Ulmu. Sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Ulma Ljubomir Zorica dva puta godišnje održava parastos. Jedan od događaja, koji bi trebao da ostane zapisan u analima srpskog rasejanja je i veliko okupljanje pred sam kraj prošle godine. Članovi i prijatelja Društva za čuvanje spomenika oslobodilačkih ratova do 1918. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, u saradnji sa protojerejima Ljubomirom Zoricom iz Ulma i Bratislavom Božovićem iz Štutgarta, poklonili su se senima naših vojnika, koji su sahranjeni na groblju u Ulmu. Posle parastosa, koji služen za 142 srpska vojnika, pomen je odat i poginulima na rumunskom i ruskom groblju. Zastavu, kopiju one sa proboja Solunskog fronta nosio je Dejan Lekić iz Gepingena, dok je venac položio Dobrivoje Simić iz Štutgarta.

O Prvom svetskom ratu i proboju Solunskog fronta, golgoti prelaska Albanije, o ponosnom srpskom rodu,  pravi čas istorije održao je Dobrivoje Doce Simić
Foto: V. Gregović

Kod spomenika srpskim vojnicima sveću je upalio Dragan Milaković, kod ruskog (spomenika) Nebojša Antić, a kod rumunskog Saša Stevanović. Pesmu Jovana Jovanovića Zmaja Svetli grobovi govorile su učenice Dopunske škole iz Štutgarta Nada Jagodić i Ana Đekanović. Dečiji hor srpske škole iz Štutgarta otpevao je pesmu Tamo daleko. Za taj mali, ali dirljivi program prisutni su se posebno zahvalili tadašnjoj nastavnici srpske škole u Štutgartu Biljani Petrović. Na groblju o Prvom svetskom ratu i proboju Solunskog fronta, golgoti prelaska Albanije, o ponosnom srpskom rodu,  pravi čas istorije održao je Dobrivoje Doce Simić.

Nebojša Antić pali sveću kod ruskog spomenika stradalima u Prvom svetskom ratu
Foto: V. Gregović

Posle parastosa, kako dolikuje srpskom običaju, prisutni su otišli u hram Svetih besrebrenika[1] Kozme i Damjana u Ulmu, gde su vredne ruke Kola srpskih sestara spremile posluženje za sve prisutne. „Sto godina od završetka Velikog rata je u Ulmu obeleženo na dostojanstven način. Posebno je bilo lepo videti da je došlo puno mladih, koji će ubuduće nastaviti našu tradiciju obilaska srpskih spomenika i čuvati ih”, istakao je Dobrivoje Doca Simić. Za Veru Gregović, velikog patriotu iz Štutgarta, ovaj događaj je bio bitan jer „naši koreni i naš ponosni srpski narod ne sme se zaboraviti, gde god mi živeli“.

Vence redovno polažu prestavnici srpskog konzulata u Štutgartu i članovi i prijatelja
Društva za čuvanje spomenika oslobodilačkih ratova do 1918. godine
Foto: V. Gregović

[1] Besrebrenik je jedna od titula pravoslavnih svetitelja. Vikipedija objašnjava da se radi o hrišćanima, proslavljenim svojom korisnošću i odricanjem od zemaljskog bogatstva zarad vere. Često su posedovali dar isceljenja, ne uzimajući platu za svoj trud