Početna Događanja Natalijina ramonda u Generalnom konzulatu do kraja nedelje

Natalijina ramonda u Generalnom konzulatu do kraja nedelje

Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku na časovima pravili Natalijune ramonde,
koje se do kraja nedelje dele u protorijama Generalnog konzulata u Štutgartu
Foto: ahriva T. Popović

 „Dan primirja i Natalijina ramonda“ naziv je projekta, koji je realizovan minulog vikenda u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu. Povod su bili Dan primirja i 101. godišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Učenici Slavice Simić rado su pravili ramonde
Foto: ahriva S. Simić

Projektnu aktivnost realizovale su nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu, na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Popović. „U susret Danu primirja, svi učenici Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu su na časovima srpskog jezika i istorije srpskog naroda učili i slušali priče o slavnim bitkama, vojskovođama i herojima Velikog rata, dok su u okviru kreativnih radionica pravili ambleme ljubičastog cveta sa 5 latica i zelenom trakom (Albanske spomenice – prim. aut.) Po prvi put ove godine, prostorije konzulata su bile ukrašene dečijim radovima, koji su sa puno ljubavi posvećeni Velikom ratu“ istakla je koordinatorka Popović. Ona je dodala, da će, zahvaljujući odličnoj saradnji sa konzulatom i generalnim konzulom Božidarom Vučurovićem, „tokom ove nedelje sve stranke i poslovni partneri, koji dođu u Konzulat, dobiti amblem da ukrase svoje revere”.

U okviru iste aktivnosti, Dan primirja je obeležen i u Manhajmu, Hajlbronu i Hajdelbergu, dok su svi učenici, koji pohađaju nastavu u pokrajini Baden-Virtemberg, učestvovali u izradi amblema Natalijine ramonde.

Sa časa nastavnice Nataše Milenković
Foto: arhiva N. Milenković

Amblem Dana primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima neverovatnu sposobnost da se oporavi nakon što se bio potpuno osušio, na osnovu čega je dobio i naziv Cvet feniks. Ovaj cvet nosi naziv po kraljici Nataliji Obrenović. Amblem se sastoji od zelene trake, koja asocira na lentu slavne Albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica. Veza sa odličjem iz Prvog svetskog rata sasvim je jasna, imajući u vidu koliko su taj rat, nemerljivo nacionalno stradanje tokom povlačenja kroz Albaniju i brojne vojne pobede obeležili domaću istoriju. Republika Srbija je Dan primirja izabrala za jedan od svojih praznika. Na reveru se nedelju dana uoči Dana primirja nosi ovaj amblem, koji podseća na veliki praznik, na pobedu, kao i na veliko stradanje srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata.

Posteri u Generalnom konzulatu
Foto: arhiva M. Dimitrijević