Početna Događanja Igrači Homolja iz Gosaua pobednici 22. Dečije smotre srpkog folklora u Švajcarskoj

Igrači Homolja iz Gosaua pobednici 22. Dečije smotre srpkog folklora u Švajcarskoj

Pobednici 22. Dečije smotre srpskog folklora Švajcarske igrači Homolja iz Gosaua
Foto: Fejsbuk SFD Homolje Gosau

Pobednici 22. Dečije smotre srpskog folklora Švajcarske su igrači Srpskog folklornog društva (SFD) Homolje iz Gosaua. Mladi igrači Homolja dobitnici su i dve specijalne nagrade. Tako je odlučio žiri u sastavu Vilma Niškanović, Mirjana Zakić i Ljubomir Mile Vujčin. Organizator ove smotre je bio Savez srpskog folklore na čelu sa predsednikom Nenadom Milenkovićem a domaćin predstavnici folklornog muzičkog društva Izvor iz St. Galena. Lepa sala u Ditikonu kraj Ciriha je, kao i uvek, kada nastupaju i mladi igrači i folkloraši izvođačkih ansambala bila prepuna, sa odličnom organizacijom i koordinacijom.

Pobednici z Gosaua
Foto: Fejsbuk Holjolje Gosau

Pozdravne reči uputili su predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković, potom Bojan Stanković, otpravnik poslova pri Ambasadi Srbije u Bernu. Nakon izgovaranja molitve Oče naš i davanja blagoslova dobijenog od sveštenika Branimir Petković, intonirana je himna Srbije Bože pravde i smotra je počela.

U takmičarskom delu nastupili su mladi folkloraši KUD Zavičaja iz Vintertura, ANI Abrašević CH iz Vetingena, KUD Nikola Tesla iz Lucerna,  SFD Homolje iz Gosaua, FMD Izvor iz St. Galena, KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda, KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha, KUD Sveti Sava iz Cuga, KUD Ras iz Lucerna, KUD Kolo iz Badena i KUD Kikac iz Bazela. U revijalnom delu predstavili su se mladi FMD Izvor iz St. Galena, KUD Kikac iz Bazela kao i KUD Sloga iz Ciriha.

Smotra je bila za igrače uzrasta do 16 godina i 10 meseci. Za narednu godinu se planira pomeranje starosne granica na 15 godina. Kvalitet igre u Švajcarskoj je godinama vrhunski među dečijim ansamblima. Predstavnici svih udruženja koja su nastupila na smotri dosta ulažu u mlade i rade sa njima. Sa druge strane mladi se im se zahvaljuju što iz godine u godinu igraju sve bolje, sa sve više poštovanja prema igri, tradiciji, običajima i kulturi svojih predaka.  

Drugo mesto za igrače Zavičaja iz Vintertura
Foto: Fejsbuk Zavičaj iz Vintertura

Prvo mesto je osvojilo SFD Homolje iz Gosaua, drugo KUD Zavičaj iz Vintertura, treće su podelili KUD Ras iz Lucerna i KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda. Četvrti su bili folkloraši KUD Dobrosav Radovanović Kikac iz Bazela, peti  ANI Abrašević CH iz Vetingena,  šesti KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Rorđaha. Sedmo mesto pripalo je mladima iz KUD Nikola Tesla iz Lucerna, osmo FMD Izvoru iz St. Galena, deveto  KUD Sveti Sava iz Cuga i deseto KUD Kolu iz Badena.

Treće mesto podelili su igrači KUD Rasa iz Lucerna sa igračima KUD V. S. Karadžić iz Šenenverta
Igrači Rasa iz Lucerna
Foto: Fejsbuk Ras Lucern

Kao i ranijih godina žiri je dodelio i specijalne nagrade:

– Za najbolju novu postavljenu koreografiju – KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda

– Za koreografiju prilagođenu dečjem uzrastu – ANI Abrašević CH iz Vetingena

– Za koreografiju koja je postavkom najbliža narodnom stvaralaštvu – KUD Zavičaj iz Vintertura

– Za najbolju koreografiju – SFD Homolje iz Gosaua

– Za najbolju nošnju prilagođenoj dečjem uzrastu – ANI Abrašević CH iz Vetingena

– Za najbolju originalnu nošnju – KUD Zavičaj iz Vintertura

– Za najbolju muzičku obradu – KUD Ras iz Lucerna

– Za najbolje  ženske pevačke grupe – KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha i KUD Ras iz Lucerna

– Za najboljeg igrača i igračicu – Nemanja Pavlović i Anastasija Bogdanović iz SFD Homolje

– Za najbolje pevanje sa koreografijom – KUD Vuk Srefanović Karadžić iz Šenenverda

Mladi iz SFD Homolja iz Gosaua osvojili su treći put prvo mesto u poslednje četiri godine.