Početna Događanja Trodnevni kamp igrača srednjeg ansambla SKC Sindelfingen

Trodnevni kamp igrača srednjeg ansambla SKC Sindelfingen

Igrači SKC Sindelfingen proveli vikend u kampu
Foto: Ahriva SKC Sindelfingen

Da je za članove Srpskog kulturnog centra (SKC) Sindelfingen iz Sindelfingena nedaleko od Štutgarta najvažnije druženje među decom pokazali su i dokazali organizovanjem trodnevnog kampa za svoje mlade članove. Oni su proveli vikend u omladinskom hotelu u Frojdenštatu na Švarcvaldu, bez telefona i bez roditelja. Za upravu i roditelje druženje među decom je jedan od glavnih prioriteta, kako bi se stvorilo pravo drugarstvo i kako bi se razvio osećaj za timski rad. Zato je ovaj vid druženja ponovljen. Prvi je bio u februaru ove godine a drugi minulog vikenda. „Sa mladima je bio samo umetnički rukovodilac Saša Simović, a drugog dana je došao i naš koreograf Zvezdan Đurić. Cilj ovoga kampa pored druženja i spajanje dece je i da se dodatno uvežba koreografija pred Dečiju smotru folklora”, pojasnio je predsednik SKC Sindelfingen Saša Ivanović. Pored treninga i zajedničkih obroka deca su išla na plivanje kao i u razne šetnje po Frojdenštatu i okolini a večeri su koristi za druženje, muziku, igru i nikad završene priče. Ono što je po predsedniku Ivanoviću važno je da su članovi izvođačkog ansambla išli sa decom srednjem ansambla i da su bili desna ruka ne samo umetničkom rukovodiocu Simoviću već i samoj deci.

„Omladinci prvog ansambla su nas posebno dirnuli. Izrazito su bili pažljivi, pravi čuvari,  asistenti, a po potrebi i roditelji. Toliko su pozitivnu odradili ulogu i to na svoju ruku. Došli su bez da smo ih pitali da li bi mogli da dođu i podržali mlade koji u Visbadenu imaju svoj veliki nastup. To je samo znak velike ljubavi i podrške, koju naš kamp podržava“, naglasio je Ivanović. „Nadam se da će se i budućnosti tako dobro podržavati“. On se prisetio kako su se članovi prvog ansambla radovali a pojedini i od sreće plakali, kada su prošle godine folkloraši srednjeg ansambla osvojili prvo mesto na Dečijoj smotri“. „Lepo je videti kada iz jednog manjeg mesta, u kome mi živimo, mladi se druže, podržavaju i jedni druge vuku“, istakao je predsednik SKC Sindelfingen.

On je dodao da i pored toga što je konkurencija u klubu jaka i da se zna da zbog velikog broja deca neće moći sva da učestvuju na Dečijoj smotri da se deca vole i da ih to motiviše da više treniraju i da budu što bolji. Na ovoj smotri i pored toga što je maksimalan broj dece jednog udruženja koji mogu da učestvuju 52 iz SKC Sindelfingen će nastupiti „samo“ 32. „Imamo više dece ali nemamo mogućnosti da imamo veću prostor za trening kako bi svi mogli zajedno da treniraju. Na žalost često se desi da deca koju budu izabrana za prvu postavu zbog povreda ili neke bolesti ne mogu da nastupe pa umesto njih uđe neko ko prvobitno nije bio planiran“, dodao je predsednik.
Ovaj kamp po predsedniku ima još jednu prednost – što deca pored folklora,  preko koga čuvaju tradiciju svoga naroda dodatno uče i sprski jezik. „Na kampu se koristi isključivo sprski jezik. I koreograf Zvezdan Đurić i umetnički rukovodilac Saša Simović pričali su samo na srpskom, što za pojedinu decu nije bilo lako, ali su se trudila ne samo da razumeju već i da odgovore na srpskoj jeziku“ istakao je Saša Ivanović, predsednik SKC Sindelfingen.
Na Dečiju smotra srpskog folklora u Nemačkoj u Niderhauzenu kod Vizbadena putovaće sa dva autobusa. U jednom će biti samo deca a u drugoj roditelji. Ivanović je ponovo pohvalio folkloraše prvog ansambla što idu sa srednjim i što će ih hrabriti i podriti i nakon toga se i družiti. „Lepo svi sarađujemo, svi se družimo i svi smo u ljubavi i to je naša baza. To je dodatni podstrek za sve druge zajedničke akcije. Lepo sarađujemo i sa drugim srpskim udruženjima i sa njima se družimo i zajedno sprovodimo akcije i pomažemo se. I to je ono što je nama Srbima i potomcima Srba u Nemačkoj potrebno“.