Početna Događanja Vesna Miletić iz Gepingena već 12 godina sprema torte za obeležavanje rođendana...

Vesna Miletić iz Gepingena već 12 godina sprema torte za obeležavanje rođendana folklornog društva

Vesna Miletić iz Gepingena već 12.u godinu sprema torbe za proslavu rođendana folklorne sekcije Brankovo kolo
Foto: K. Krstić-Tadić

Dvanaestu godinu za redom Vesna Miletić, majka dva momka Andreja i Aleksandra iz Gepingena u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, za svoju decu kao i za igrače folklorne sekcije Brankovo kolo srpskog društva Sveti Sava sprema torte, kada se obeležava „rođendančić” folklorne sekcije. Rođendančić je prerastao u tradiciju, isto kao i Vesnino delo. Srećna što su deca pre dvanaest godina ponovo oživela sprski klub u Gepingenu, Vesna je iz ljubavi spremila prvu tortu. Folklor je zaživeo, pa je i za proslavu drugog rođendana stigla i druga torta. Kako stara poslovica kaže „triput Bog pomaže” – bila je tu i treća torta… a posle je sve to postala tradicija.
Sve torte su posvećene folkloru u pravom i prenesenom značenju. Ne samo da su za decu koja se bave folklorom, već je i izgled takav. Jednom je torba bila u obliku opanaka, drugi put u oblicu šajkače, treći put sa motivima narodne nošnje, pa u bojama srpske zastave….

„Sve što se radi iz ljubavi – nije teško. Od samog početka je tu bila želja, da se deci ulepša njihova proslava… i malo po malo, stigosmo do proslave 12. rođendana sa ovom generacijom. Dokle god budu bili tu i torti će biti”, sa velikim osmehom istakla je Vesna.

I dok je Vesna poznata i prepoznatljiva po spremanju torti za rođendanske proslave, njen suprug Petar je poznat po kuvanoj rakiji, koju popularnije zovu Šumadijski čaj. On i njegov čaj su tu za sve koji dolaze na klupske proslave društva Sveti Sava iz Gepingena. Čaj se jako brzo troši, jer ga Petar odlično sprema.

Sa proslave četvrtog rođendan folklorne sekcije
Foto: K.Krstić-Tadić

Ovaj bračni par je iz okoline Paraćina došao za Gepingen. U tom gradu su im se rodila oba sina, Andrej (24) i Aleksandar (18). Obojica su sjajni matematičari i osvojili su mnoge nagrade na pokrajinskim i saveznim takmičenjima. Stariji Andrej je završio dualne studije i radi u Štutgartu, dok mlađi Aleksandar naredne godine završava gimnaziju i takođe planira da upiše dualne studije. „Svaki roditelj voli svoju decu i želi što više da uradi za njih. Pa tako je i kod nas. Bilo nam je jako bitno, da nam deca budu dobra i uspešna i ona, za sad, hvala dragom Bogu, i jesu. Andrej je oduvek imao neki svoj cilj i u tome je uspeo. Nadamo se da će tako biti u ubuduće. Aleksandar je sličan njemu, tako da se naše ulaganje i zalaganje isplatilo”, dodala je kroz osmeh Vesna.

Vesna, Andrej, Aleksandar i Petar
Foto: arhiva V. Miletić

Iako i ona i suprug ne rade u struci i za supruga često dodaje da je najškolovaniji vozač autobusa u Gepingenu, jer je završio mašinski fakultet, zahvalni su što imaju siguran posao i srećnu porodicu, što imaju vremena za sebe, za društvo, za povremena putovanja. „Deca su nam vezana za Srbiju kao i mi. Bitno nam je da su naučili da znaju ko su, šta su i odakle su, da znaju običaje i vrednosti svoga naroda i da će deo toga sutra preneti i na svoju decu”, naglasila je Vesna Miletić. Ona se preko portala Rasejanje.info zahvalila svoj deci, koja su u folklornoj sekciji Brankovo kolo, na uspesima koje su ostvarili, na trudu i angažmanu, kao i na sjajnom prezentovanju srpske kulture i tradicije u Nemačkoj.