Početna Događanja Glumac Mikica Petronijević rado izvodi svoje predstave za decu u rasejanju

Glumac Mikica Petronijević rado izvodi svoje predstave za decu u rasejanju

Predstavama „Kad je Nušić bio mali” i „Avanture Kraljevića Marka” oduševio mnoge mališane srpskog rasejanja u Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji… „Velika novogodišnja avantura” je nova predstava koja se već izvodi u Švajcarskoj.

Nakon predstave „Kad je Nušić bio mali” glumac Mikica Petronijević sa svojom publikom
Foto: arhiva M. Petronijević

Poznati glumac i režiser, koji živi i stvara u Beogradu, Mikica Petronijević je čest gost među srpskim rasejanjem. U poslednjih godinu dana imao je dosta gostovanja u Švajcarskoj. Predstavu za decu „Kad je Nušić bio mali” igrao je za učenike koji pohađaju srpsku dopunsku školu u Bazelu, Cirihu i St. Galenu. Tu predstavu je igrao i za đake i mališane u Parizu, Vićenci, Republici Srpskoj… „Ova predstava je sufinansirana na konkursu Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Ima za cilj da podstakne decu da pišu ćirilicom, kao i da na ćiriličnom pismu čitaju domaće srpske klasike. Dodatni cilj je da probudi i osnaži patriotizam prema domovini”, istakao je glumac Mikica Petronijević za portal Rasejanje.info.

Sa predstave „Avanture Kraljevića Marka”
iz St. Galena u Švajcarkoj
Foto: arhiva M. Petronijević

„Kad je Nušić bio mali” nije jedina predstava poznatog glumca koju je izveo za decu u rasejanju. Tu su i „Avanture Kraljevića Marka”. Kroz moderne teme i situacije Petronijević je približio likove i junake bogate srpske istorije mladima u dijaspori. Ovu predstavu je nedavno izveo u crkvenoj sali našeg hrama u St. Galenu. „Predstava je interaktivna, u njoj učestvuju i deca iz publike”, dodao je Mikica Petronijević. Za decu je bio poseban doživljaj da budu u ulozi Marka Kraljevića, dobre vile Ravijojle i Muse Kesedžije. Dobili su i kostime za igre, sa sabljom i buzdovanom. Radosti nije bilo kraja. Nakon scenskog nastupa prešlo se na rešavanje narodnih zagonetki. Izgovarale su se brzalice i zdravice, pevale pesme o Srbiji. „Moja ideja i misija je da deci i roditeljima u rasejanju pružim program koji neguje i čuva našu duhovnost, naše pismo i neguje rodoljublje prema domovini”, istakao je glumac Petronijević.

I deca i roditelji uživali u predstavi
„Avanture Kraljevića Marka”
Foto: ahriva M. Petronijević

Petronijević je autor romana „Ostrvo spasa”. Uskoro završava i drugi roman „Remek delo ili dodir Boga”. Sa prvim romanom „Ostrvo spasa” imao je promocije u našim hramovima u Švajcarskoj u ovoj godini. Prihod od prodaje knjige ide u humanitarne svrhe preko Udruženja građana za pozorište, televiziju i film, čiji je Petronijević predsednik. Poznato je, da se ovo udruženje, pored osnovnih aktivnosti, bavi i humanitarnim radom i da prihodi odlaze za decu i starije osobe koje boluju od autizma.

Sa nedavnog nastupa u Vićenci
Foto: ahriva M. Petronijević

Inače, za srpsko rasejanje glumac Mikica često govori i Nebesku liturgiju svetog vladike Nikolaja. Pred Novu godinu, za decu je spremio pozorišnu predstavu „Velika novogodišnja avantura”. Dečak Mića (Mikica Petronijević) igra sa devojčicom Marinom (Ihasz Maria). Prva predstava je već odigrana među đacima srpske dopunske škole u Gosauu u Švajcarkoj. Narednog vikenda odigraće se u Cirihu, Vilu i Bazelu.

Cirih 14.12. u 17 časova Freska kaffee (Thurgauerstr. 119, 8152 Opfikon – Zürich)

Vil 15.12. u 13 časova Srpski kulturni centar Vil (Hubstr. 104, 9500 Wil)
Bazel 15.12. u 18.30 u Šahovskom klubu Sorab (Steinengraben 79, 4051 Basel)