Početna Događanja U Beču obeleženo osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

U Beču obeleženo osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

U Beču trodnevnim slavljem obeleženo 800 godina postojana Srpske pravoslavne crkve
Foto: Fejsbuk stranica Episkopa Andreja

U organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske i Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča, minulog vikenda je održana trodnevna proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve. Tim povodom u Beč su pristigli visoki gosti: episkopi vranjski Pahomije i pakračko-slavonski Gospodin Jovan, u čiju čast je služena doksologija posle večernjeg bogosluženja u petak uveče. Njihov domaćin, episkop, austrijsko-švajcarski Andrej pozdravio je sve vernike i pristigle arhijereje i zahvalio im se što su se odazvali i svojim prisustvom uveličali ovaj svečani događaj. U svome kratkom govoru, episkop pakračko-slavonski Jovan zahvalio se na pozivu i istakao stradalnost područne mu eparhije i nadu u njeno vaskrsenje. Episkop Pahomije uručio je ovom prilikom vladici Andreju mošti mučenika surduličkih, pred kojima će vernici Eparhije austrijsko-švajcarske moći da se mole.

Episkopi Jovan, Pahomije i Andrej u Beču na obeležavanju
800 godina autokefalnosti SPC
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

Svečanost je potom nastavljena izložbom eksponata iz manastira Hilandar, upriličenom u prostorijama eparhijskog doma, a nakon toga promocijom knjige „Trilogija o Nemanjićima”, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića. Diskusija koja je potom usledila, bila je pravo uživanje za sve prisutne, koji su se zahvalili predstavnicima eparhije na pozivu na veliku proslavu kao i na priređenom posluženju uz koje su nastavljeni prijatni razgovori.

Sa promocije romana „Trilogija o Nemanjićima”, autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

Sutradan u subotu je održana svečana akademija u Beču, povodom velikog crkvenog jubileja. U hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, nakon večernjeg bogosluženja, održana je akademija u prisustvu Episkopa vranjskog Pahomija, austrijsko-švajcarskog Andreja, dr Marka Nikolića, predstavnika Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Natalije Milatović, predstavnice Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, Nebojše Rodića, ambasadora Republike Srbije u Republici Austriji i brojnih drugih predstavnika državnih, kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.

Otvorena je i izložba eksponata iz manastira Hilandar u okviru obeležavanja ove velike svečanosti u Beču
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

Goste su pozdravili predsednik Srpskog prosvetnog kulturnog društva Prosvjeta dr Srđan Mijalković i dr Marko Nikolić, predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Centralni deo proslave bila je prigodna arhijerejska beseda episkopa Andreja, koji je uputio na značaj događaja koji obeležavamo za formiranje našeg duhovnog i nacionalnog identiteta.

Umetnički deo večeri uveličan je nastupima Mešovitog eparhijskog hora Kornelije Stanković iz Beča, malog Prosvjetinog hora, polaznika Prosvjetine škole srpskog jezika i grupe Trio pokret iz Beograda.

Vladika Andrej domaćin trodnevne svečanosti
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja

Nakon akademije u crkvenoj sali, otvorena je izložba o životu i radu Milutina Milankovića, koji je svojim životom spojio Beč i Beograd. U ovoj godini se takođe obeležava 140 godina od rođenja ovog čuvenog srpskog naučnika i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu. Milutin Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena, koji su proučavali planetu Zemlju. Postavka sadrži, između ostalog, arhivski materijal iz oblasti kojima se poznati naučnik bavio, zatim lične stvari, fotografije i prepiske sa poznatim svetskim naučnicima. Posetioci su mogli da se upoznaju i sa posebnim materijalom, prikupljenim u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Borica Đekanović iz Štutgarta sa autorima
knjige „Trilogija o Nemanjićima” Dejanom Stojiljkovićem i Vladimirom Kecmanovićem
Foto: arhiva B. Đekanović

U nedelju, svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, nakon  arhijerejska liturgije, rukopoloženja diplomiranog teologa Romana Fišera oficija Austrijske vojske u đakonski čin i trpezom ljubavi završene su se molitvene i kulturno-umetničke svečanosti u Beču, povodom jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. „Celokupnom našem crkvenom biću ostaje da i u vremenima koja dolaze šire misiju Reči Gospodnje na slavu Božiju a na spasenje naše”, poručio je vladika Andrej.

U crkvenoj sali otvorena je i izložba posvećena naučniku Milutinu Milankoviću i u njoj su priređeni kokteli
Foto: Fejsbuk stranica episkopa Andreja