Početna Događanja Matija Bećković u Valjevskoj gimnaziji proslavio svoj 80. rođendan (nastavak)

Matija Bećković u Valjevskoj gimnaziji proslavio svoj 80. rođendan (nastavak)

U svečanoj sali Valjevske gimanizije na centralnoj proslavi povodom prvih 80 godina Matije Bećkovića
Foto: Ana Zarić

Matija Bećković o Valjevu i o svojoj školi uvek priča samo najlepše priče i svake godine dolazi u gimnaziju da proslavi rođendan. Za ovu jubilarnu proslavu, direktor Predrag Jevtić, zajedno sa kompletnim nastavničkim kolektivom i učenicima, priredio je velikom pesniku – veliko iznenađenje.U holu škole je postavljena izložba o velikom pesniku i akademiku Bećkoviću, „koja svedoči o godinama pesnikove posvećenosti svojoj školi”, istakli su autori izložbe profesor Vera Vaš, bibliotekar Slađana Marijanac i učenica Jelisaveta Maksimović.

Učenici izvode himnu Valjevske gimanizije, čiji je tekst napisao Bećković
Foto: Ana Zarić

U svečanoj sali Valjevske gimnazije, gde je Matiji Bećković u čast i priređena proslava za prijatelje, poštovaoce, učenike i profesore, školski hor Valjevske gimnazije izveo je himnu ove ustanove, čiji je tekst upravo napisao slavni pesnik Matija. Muziku je komponovala njegova ćerka Ljudmila Bećković Janićijević. Članovi hora su mu „poklonili” i veliki hit 60-ih godina prošlog veka „Devojko mala”.

Matija Bećković poklanja publici svoje pesme
Foto: Ana Zarić
Stihove „Kad se ponovo rodim”, govorila je učenica Katarina Radmilović
Foto: Ana Zarić

Njegove stihove „Kad se ponovo rodim”, govorila je učenica Katarina Radmilović da bi potom direktor Predrag Peđa Jevtić u ime škole poklonio Matiji sliku „Moja gimnazija”, uspešnog akademskog slikara i bivšeg učenika i profesora Valjevske gimnazije Milana Hrnjazovića, kao i album fotografija. Takođe, pokloni su stigli i od predstavnika Eparhije valjevske i „Glasa crkve”. Dirnut pažnjom i ljubavlju, u svom stilu, prisutnima je dugo i nadahnuto recitovao nove pesme iz zbirke „Mojih 80”. U njoj je ovekovečio prijatelje i kolege, sve one koji su ostavili trag u njegovom životu. Čitajući pesme, bio je često prekidan dugim aplauzima.

Veliki govornik u svećanoj sali Valjevske gimnazije
Foto: Ana Zarić

„Kada bih ja umeo da vam se zahvalim za ovo veliko uzbuđenje za mojih prvih osamdeset godina, onda ovoj svečanosti ništa ne bi nedostajalo sem moje reči. Poklonili ste mi sliku moje Gimnazije, najlepše što ste mogli smisliti, vladika Milutin mi je poklonio bogomoljku, a Glas crkve sveto pismo, i sve to sam dobio u ovoj najvažnijoj školi moga života”, istakao je pesnik Bećković.

Poklon za Matiju Bećkovića od koletkiva Valjeske gimanzije
Foto: Ana Zarić
Akademik Matija Bećković sa direktorom Valjevkse gimnazije Predragom Jevtićem i profesorkom informatike Aleksandrom Jevtić