Početna Događanja Pesnička Nova godina članova udruženja Zdravko Đekić okupila prijatelje iz Nemačke i...

Pesnička Nova godina članova udruženja Zdravko Đekić okupila prijatelje iz Nemačke i Švajcarske

Pesnici iz Nemačke i Švajcarske u gostima kod članova udruženja Zdravko Đekić
Foto: Rasejanje.info

Veče stihova, lepih pesama, divne poezije i dobrog druženja, organizovali su članovi i uprava literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Štutgarta, u subotu uveče u mestu Vajblingen nadomak glavnog grada nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Manifestacija pod nazivom Pesnička Nova godina okupila je pesnike i pisce ne samo ovoga udruženja već i prijatelje sa kojima godinama sarađuju: članove Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, Srpske književne radionice iz Frankfurta, Dajmanke Daske Čizmić iz Minhena. Pored njih bile su tu i samostalne pesnikinje Mirjana Lukić Čavić iz Frankfurta i Slavica Lukić Kolb iz Gagenaua.

Predsdnik udružanje Zdravko Đekić – Zdravko Lazarević
Foto: Rasejanje.info

Druženje pesnika i pisaca rasejanja tradicionalno je otvorio Veljko Šljuka uz zvuke frule. Program je vodila Milena Puljarić, simpatična i elokventna sekretarica udruženja Zdravko Đekić. Organizator je bio prvi predsednik udruženja Radovan Lepanović, a domaćin članovi srpskog kluba Bratstvo iz Vajblingena. Predsednik literarnog udruženja Zdravko Lazarević domaćinski je pozdravio goste, zahvalivši se na prijateljstvu, podršci i međusobnom očuvanju srpske pisane reči u rasejanju.

Svi prisutni pesnici su u tri navrata govorili svoje stihove. Poznati pevač šansona i starogradske muzike u rasejanju Danilo Maletin iz Štutgarta govorio je stihove Bore Stankovića i zapevao Koštanu. Učiteljica u penziji Milica Jovanović Berlot, koja je sa svojih 88 godina i najstariji član udruženja Zdravko Đekić, govorila je i priče iz perioda dok je radila kao prosvetni radnik, a predsednik Zdravko Lazarević je pripremio duhovite dogodovštine srpskih pesnika i pisaca.

Najstarija pesnikinja večeri Milica Berlot Jovanović sa svojih 87 je recitovala kao sa 20
Foto: Rasejanje.info

Čuvenom pesmom Arsena Dedića „Ne daj se Ines”, u maniru Radeta Šerbedžije, Pesničku Novu godinu je zatvorio Sava Ilić, iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Svi gosti su samouvereno i sa puno ljubavi govorili svoje stihove, a iskreni prijatelji po peru su ih nagrađivali bogatim aplauzima. Uglavnom su se recitovale ljubavne i rodoljubive pesme, a u pauzama su se pevale omiljene starogradske pesme i odigralo po koje kolo. Cvijeta Cica Makivić, Vida Fink, Nevenka Seka Petrović i Biserka Bisa Klink ispred udruženja „Bratstvo” su se potrudile da trpeza bude puna i da gosti uživaju u omiljenim pićima, dok je najstariji član ovoga udruženja čika Toma pevao svoje omiljene pesme. Za muzičku pratnju, pored čika Tome, tu je bio i omiljeni Danilo Maletin, više puta nagrađivani šansonjer srpkog rasejanja Austriji (gde je pre dolaska za Nemačku živeo par godina i takmičio se na raznim muzičkim festivalima). Svi pesnici su poželeli jedni drugima srećnu Novu godinu uz želju da u narednoj godini bude puno druženja, lepih stihova i novih zbirki pesama i knjiga. Za sve je ovo bilo veče divne poezije i druženja uz izbor najlepših reči našeg jezika. Kroz te pesme prisutni su pokazali svu ljubav prema svome jeziku i želju da se on neguje i van granica svoje zemlje.

Gosti:

Udruženje Zdravko Đekić osnovano je 2012. godine. Književna radionica 1987. a Udruženje pisaca Švajcarske 2003. U martu 2004. su objavili zajedničku zbirku, pod naslovom Zaveštanje. Od tada izlazi redovno. Pisci iz Minhena su se okupili oko imena Damjanke Daske Čizmić, po pesnikinji koja je nedavno umrla. Ona je uvek tražila od svojih prijatelja pesnika da pišu, stvaraju i uživaju u svom stvaralaštvu. Društvo još nije registrovano ali se njihovi članovi trude da neguju pisanu reč i da nastave sa onim što su započeli.

Vesele dame iz Frankfurta
Milena, Sava i Neveka
Zabava i uz kolo

Fotografije: Rasejanje.info