Početna Događanja Društvo Morava iz Štutgarta proslavilo svoju slavu

Društvo Morava iz Štutgarta proslavilo svoju slavu

Mladi Moravci slave slavu
Foto: N. Antić

Poštovanje kulture i tradicije svojih predaka za upravu i članove Srpskog humanitarnog i kulturnog društva Morave iz Štutgarta je najveća čast koja postoji. Zbog toga su pre 21 godine nastali i od početka su nastojali da sve vrednosti svoga naroda u rasejanju prenesu i na mlađa pokoljenja. Sjajan su primer, da su u tome i uspeli, na šta su veoma ponosne sve one porodice, koje su učestvovale u osnivanju ovoga društva. Sada, kada vide da mlađi prenose običaje i kulturu na još mlađe, dobijaju pravu potvrdu, da je njihov rad bio pravi. Moravci pune dve decenije slave Svetog Andreja Prvozvanog kao svoju krsnu slavu. Tako su i ove godine proslavili svoga zaštitnika uz prisustvo svojih članova, sveštenstva kao i mnogobrojnih gostiju.

Ovogodišnji kumovi slave, članovi porodice Vidaković
Foto: D. Gregović

Kumovi su bili Boban i Miroslava Vidaković sa decom Jelenom i Lukom, koji su se pobrinuli za slavska obeležja. Slavski kolač prerezao je protojerej-stavrofor Borisav Bora Simić. Završivši sa slavskim obredom, otac Bora je naglasio da mu je uvek drago kada vidi veliki broj mladih, koji se i na ovaj način trude da očuvaju svoje korene i tradiciju na ovom području. Kako dolikuje, porodica Vidaković predala je četvrtinu kolača Draganu i Ljubici Pantić, koji će sa sinom Lazarom biti domaćini naredne godine.

Najmlađi na bini
Foto: D. Gregović

Mladi Moravci pripremili su i mali prigodan program. Toplim rečima, sve prisutne  su pozdravili Doroteja Ljubičić i Kevin Ekštajn. Biranim i prelepim rečima oni su se zahvalili upravi, mamama, tatama, bakama, dekama i svim vernim poštovaocima udruženja na nesebičnom zalaganju i podršci u svim akcijama. „Da li smo bili dobri ili loši – to ostavljamo drugima da kažu. Ono što je sigurno i što znamo je, da nas posebno krase dobra dela i tu smo mi, Moravci, uvek među prvima”, istakli su mladi Moravci, a publika je ove reči pozdravila velikim aplauzom.

Kulturno-zabavni program su otvorili najmlađi Moravci igrama iz Užičkog kraja.  Srednja grupa se predstavila igrama iz Srbije, a velika igrama iz Bosilegradskog Krajišta. Devojačka pevačka grupa Morave otpevala je tri stare izvorne srpske pesme, a po prvi put je nastupio Lazar Bričić iz klase profesora Zorana Petrovića, odsviravši Užičko kolo. Na kraju programa, u znak male pažnje, uprava i članovi Morave posebno su se zahvalili Milenku i Verici Jugović, koji su se cele godine nesebično zalagali, gde god je to bilo potrebno.

Igre iz Srbije u izvođenju srednjeg ansambla
Foto: N. Antić


U gostima su ponovo bile drage osobe – generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović sa saradnicama, konzulom Draganom Dimitrijevićem i Aleksandrom Knježevićem, zatim Jagoda Simović, predsednica kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta sa svojima članicama. Došli su i predstavnici udruženja Nova generacija iz Šorndorfa, na čelu sa predsednikom Draganom Đoletom Đorđevićem, zatim hrišćanske zajednice Radosti moja iz Štutgarta sa predsednikom Miloradom Nikitovićem, kao i Desa Burazor Arslanidu, predsednica na području Nemačke novoosnovanog udruženja Prosvjeta.

Tri dobra drugara, tri pozera
Foto: D. Gregović

Kao što i doliči u ovo predbožićno vreme, Moravci su se potrudili za dobru posnu trpezu, a vredne majke su donele preko trideset vrsta posnih torti i kolača. „Obeležavanjem svoje krsne slave Moravci su i ovu godinu uspešno okončali. Posle zasluženog odmora, polovinom januara počeće sa radom u Novoj godini sa novim zadacima i izazovima. I ova godina je pokazala da je Morava jedno porodično udruženje, koje čvrsto stoji na svojim nogama. Ne sumnjamo da će tako biti i u budućnosti”, istakao je predsednik Morave Nebojša Antić.

U zabavnom delu nastupili su Maki i Boban Zemunac, koji iz godine u godinu svojim muzičkim numerama ulepšavaju slavlje. Uprava je pripremila i podelila prigodne paketiće za svu decu i još jednom im se zahvalila na svom trudu i angažmanu, koje nesebično pokazuju tokom cele godine.

Vole svaku vrstu druženja i uvek su među prvima u bilo kojim zadacima
Foto: D. Gregović