Početna Događanja Akademik Svetlana Matić iz Beča i dr Marko Lopušina iz Beograda izdali...

Akademik Svetlana Matić iz Beča i dr Marko Lopušina iz Beograda izdali knjigu o Srbima u Austriji

Austrija je decenijama uporište iseljenog srpskog naroda, a Beč politički, verski, privredni i kulturni centar Srba u čitavom rasejanju – istakli su autori u svojoj novoj knjizi, na kojoj su radili dve godine

Knjiga „Srbi u Austriji“ Svetlane Matić i Marka Lopušine prati kulturni, verski, privredni, politički… razvoj Srba u ovoj državi
Foto: arhiva S. Matić

Knjiga „Srbi u Austriji“ profesorke Svetlane Matić i dr Marka Lopušine iz Beograda osvanula je u ovih dana u izdanju čuvene novosadske izdavačke kuće Prometej. Autori su tokom prikupljanja građe za ovo delo razgovarali sa stotinu ljudi i ispisali priče o najznamenitijim ličnostima srpskog porekla. Prva ličnost takva ličnost je plemić Pavle Bakić, za koga se tvrdi da je među Srbima prvi posećivao Bečki dvor. „ Austrija je decenijama uporište iseljenog srpskog naroda, a Beč politički, verski, privredni i kulturni centar Srba u čitavom rasejanju. Naša knjiga je stoga vodič kroz srpsku Austriju i njenu prestonicu, ujedno i spomenik srpskim patriotama koji su gradili i grade našu zajednicu u ovoj zemlji“ rekao je dr Marko Lopušina.

Profesorka Svetlana Matić podseća da su Srbi u bečku monarhiju u vreme Habsburga, stigli kao čuvari granica njihove države od najezde Turaka i drugih neprijatelja, a postali su čuvari srpstva. „Braneći bečku carevinu, Srbi su prvo izborili privilegije da postoje kao narod i da dobiju politička prava, a potom da formiraju svoje institucije. U Beču su izdate prve srpske novine i knjige, stvorena je generacija vrsnih intelektualaca i umetnika od Vuka Кaradžića, preko Paje Jovanovića do Branka Radičevića i Mila Dora. Pre pedeset godina, kada su se doseljavali masovno kao radnici na privremenom radu, počeli su da daju svoj puni doprinos ekonomskom razvoju Austrije“, istakla je profesorka Matić.

Autori knjige Svetalana Matić i Marko Lopušina
Foto: arhiva S. Matić

U knjizi autori podvlače da austrijski Srbi nikada nisu zabоravili svoj zavičaj i maticu. Odužili su joj se na razne načine a posebno slanjem humanitarne pomoći ili je predstavljali u austrijskom parlamentu. U knjizi su, na primer, Milun Nikolić,  Dragana Mirković, Zoran Kalabić i Dragan Matić, predstavljeni kao veliki humanitarci, a Milan Janković (Filip Cepter), kao najuspešniji Srbin u čitavoj dijaspori u svetu biznisa, koji je svoju karijeru započeo u Beču, a nastavio je u Lincu.

Nakon poglavlja o društvenom organizovanju srpske zajednice, o njenim patriotskim i kulturnim aktivnostima, autori su svoje delo završili pričama o budućnosti Srba u Austriju, ali i u matici, koju grade mladi školarci i studenti. „U Beču su, na primer, nekad na školovanju bili Dositej i Vuk, Njegoš i Jova Zmaj, mnogi naši profesori i akademici. Ovde su živeli knjaz Miloš Obrenović, kralj Milan Obrenović i kralj Aleksandar Кarađorđević, kao i potomci kralja Nikole Petrovića. Кraljevina Srbija je slala dve hiljade mladih da se školuju u Austriji. Danas se srpski studenti, njih 2.132, školuju da postanu ugledni naučnici, profesori, umetnici, a možda i državnici“ naglašava dr Marko Lopušina.

Zoran Kolundžija, izdavač firme Prometej iz Novog Sada koja je štampala ovu knjigu, kao i mnoge druge čiji su autori srpskog rasejanja je ovo prva knjiga koja detaljno opisuje život srpskog naroda u austrijskoj drržavi od pre pet vekova pa do danas. „U njoj su prikazani prvi srpski doseljenici, graničari koji su branili bečko carstvo, crkveni dostojnici koji su se izborili za privilegije srpskom narodu, radnici na privremenom radu, koji su pristigli pre pola veka i savremenici koji žive i rade u Austriji“.

Projekat ove knjige podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ambasada Republike Srbije u Austriji kao i mnoge srpske organizacije i pojedinci. „Ta podrška nam puno znači. Ona je simbol naše zajedničke želje da svi uspešni Srbi iz Austrije budu okupljeni na jednom mestu i prikazani u našoj knjizi“, istakla je Svetlana Matić.

U planu je da knjiga bude predstavljena u Ambasadi Republike Srbije u Beču i mnogobrojnim srpskim klubovima i udruženjima u  Austriji. Autorima je već stigla ponuda da objave knjigu na nemačkom jeziku u Austriji. Inače Svetlana Matić i Marko Lopušina su afirmisani kao aktivisti i hroničari srpske dijaspore. Svetlana Matić je akademik Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka u Beogradu, a Marko Lopušina je počasni doktor Slobomir Univerziteta u Bijeljini.