Početna Događanja Crkveni hor sveti Jovan Zlatousti iz Karlsruea punih 15 godina služi svome...

Crkveni hor sveti Jovan Zlatousti iz Karlsruea punih 15 godina služi svome narodu

Članovi hora Sveti Jovan Zlatousti sa kolegama ruskog hora iz Baden-Badena
Foto: Rasejanje.info

Hram Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu je zasigurno jedan od najlepših srpskih hramova u Nemačkoj. Parohiju vodi protoprezviter stavrofor Aleksandar Škorić sa svojim parohijanima iz više gradova. Pored Karlsruea, veći gradovi koji pripadaju ovoj parohiji su Baden-Baden, Raštat, Gagenau, Pforchajm i Bruksal. Deo parohijana tih gradova i okolnih mesta su članovi crkvenog hora Sveti Jovan Zlatousti.

Hor je nastao pre 15 godina  sa početnom idejom sa saslužujuje na liturgijama. Dobar rad i upornost članova crkvenog hora su vrlo brzo doveli do toga da su članovi hora Sveti Jovan Zlatousti učestvovali na mnogim koncertima duhovne muzike, imali mnoga gostovanja i horska druženja, bili su na mnogim seminarima evangelističke crkve…. Predstavnicima drugih religija su otkrili lepotu, značaj i ulogu horskog pojanja u pravoslavnim molitvama. Upravo zbog toga poslednjih godina često im na proslavi slave dolaze i predstavnici drugih naroda, koji uživaju u duhovnom pojanju a potom i u druženju sa njima.

Solista i dugogodišnji dirigent srpskog duhovnog hora u Karslrueu Dalila Đelić (treća s leva)
Foto: Rasejanje. info

Jedan od najlepših nastupa koji su imali u poslednje vreme bio je koncert organizovan sa predstavnicima ruskog hora iz Baden-Badena, kada su obeležavali svoju slavu. Zajedničkom nastupu prethodila je večernja služba na kojoj su služili  lokalni paroh Aleksandar Škorić, iguman Andrej Gotfrid i otac Andrej (obojica iz Baden-Badena) kao i otac Slobodan Drakulić (klirik eparhije gornjokarlovačke).  Nakon slavskog obreda gosti su uživali u pravoslavnim horskim delima, zatim delima klasične muzike i ruske narodne pesme. Solisti  Evgenija Mazer (sopran), Dalila Djenić (alt), Aleksej Burmistrov (tenor), Dmitrij Polešuk (bas) uz pijasnste Maju Vučković i Olgu Žjoltikova su samo pojačali ionako dobro uvežban i sjajan nastup ostalih horista. Među mnogobrojnim delima horisti su izveli Tropar Sv. Jovana Zlatoustoga, Ninje sili nebesnije, Velicit duša moja Gospoda, Da ispravitsa molitva moja… Zajedno su otpevali Oče naš, Polilej, Tebe pojem, Gospodi pomiluj, Istočniče živonosni kao i Isusovu molitvu. Solisti su izvesili Uspavanku od Glinku, Janje Božije od Bizea, Hleb anđela od Franka, Idi! Pusti me da teku moje suze od Maseneta kao i 12 razbojnika – ruske narodne pesme.

Izložba slika u hramu
Oslikan srpski hram Prepodobna majka Paraskeva (spolja)
Foto: Rasejanje. info

Pored muzičkog programa bila je i izložba slika umetničke grupe „Kunst 18“ iz Karlsruea. Među izloženim slikama bila su i na ona na kojima je oslikan srpskih hram Prepodobna majka Paraskeva u Karlsrueu.

Članica Kola srpskih sestara pri našem hramu u Karlsrueu su pripremile bogatu zakusku za sve, a druženju i razgovoru nije bilo kraja. Divne priče o svojoj parohiji i svom hramu su te večeri sa ponosom ispričali parohijani, koji imaju mnogim svojim akcijama i delima da se pohvale.

Hor je osnovan 2004. godine. Blagoslov za njegovo osnivanje je dao tadašnji vladika Srednjoevropske eparhije Konstantin Đokić. Hor su osnovali sveštenici tadašnje štutgartske parohije Slobodan Miljević i Bratislav Božović. Po izvajanju ove parohe od štutgartke i osnivanju parohije Karlsrue o horu se stara protoprezviter stavrofor Aleksandar Škorić. Prvi dirigent bila je Milica Mladenović, drugi Jelena Kovačević a treći Dalila Đelić koja je ostala do današnjih dana. Sve tri su na svoj način unapredile hor i motivisale pevače.