Početna Događanja Srbi u rasejanju masovno plivali za časni krst

Srbi u rasejanju masovno plivali za časni krst

Srbi u Nici po prvi put plivali za časni krst
Foto: Fejsbuk stranica Srbi sa Azurne obale

Na veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, Srbi u rasejanju su ponovo masovno učestvovali u plivanju za časni krst. Praznik, kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte” je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u rasejanju i onim iznajmljenim koje Srbe koriste počeo jutarnjim liturgijama.
Potom je organizovano plivanje za časni krst u mnogim državama, običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju. I ove godine hladna voda i niska temperatura nije smetala vernicima, koji su zaplivali u trci za časni krst.

Bogojavljensko plivanje za časni krst po prvi put je održano u gradu Fridrihshafen u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Na Bodenskom jezeru, za časni krst je plivalo više od 20 takmičara. Prvi je do krsta doplivao Darko Đukić.
Takođe na Bodenskom jezeru, kraj Roršaha u Švajcarskoj, Aleksandar Lukić iz Ciriha je prvi doplivao do časnog krsta. Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Ovaj događaj je posmatralo preko 1000 ljudi.

Milos Kolundžić iz Trsta
Foto: Fejsbuk društa V.S Karadžić Trst

U Minhenu, za časni krst je plivalo pedesetak učesnika. Milan Vasković je prvi doplivao, ali je časni krst prepustio najmlađem ovogodišnjem učesniku, trinaestogodišnjem Lazaru, koji je plivao zajedno sa majkom.

Srbi iz mnogih delova Francuske okupili su se u Parizu. Oni su zajedno otišli do jezera Etang de Žonkoa, pedeset kilometara od glavnog grada. U vodu je skočilo 57 muškaraca i tri žene. Najbrži je bio Aleksandar Krajnović. On je damama, koje su prvi put plivale, prepustio da ga iznesu. Marina Nikodijević, Natali Milenković i Dragana Đuranović (sve tri članice KUD Biseri iz Dransija) su iznele časni krst iz jezera Žonkoa.

Prvi put u istoriji, na Bogojavljanje se plivalo u Nici, u Francuskoj. Najbrži među 28 plivača bio je Nikola Pribić. U Nici su plivali i Srbi iz Marseja (takođe sa juga Francuske), kao i iz Italije – San Rema.

U Trstu u Italiji, prvi je bio Miloš Kolundžić, a u Kopenhagenu u Danskoj Igor Laban.