Početna Događanja Svetosavska akademija u Filingenu na Švarcvaldu

Svetosavska akademija u Filingenu na Švarcvaldu

Slavski obred u hramu Svetog Arhangela Mihajla u Filingenu
Foto: ahriva SPC Filingen-Šveningen

Školska slava Sveti Sava, slavila se i u grupama učiteljice Biljane Anđelković, koja predaje u Srpskim dopunskim školama na Švarcvaldu i u gradu Frajburgu. Velika, i za učenike Srpske dopunske škole na Švarcvaldu tradicionalna Svetosavska akademija, održana je pri hramu Arhangela Mihajla u Filingen-Šveningenu. Akademiji je prethodila jutarnja služba, koju su služili protoprezviter stavrofor Milenko Marković iz Filingen-Šveningena i protojerej Bratislav Božović iz Štutgarta.
U predivnom, od temelja podignutom srpskom hramu, nakon liturgije, pričešća i sečenja slavskog kolača sveštenici su održali besedu, a potom su podeljeni Svetosavski paketići. Kumovi su za ovu godinu bili su članovi tri porodice: Tomić, Tupajc i Toner.

Učiteljica Biljana Anđelković je sjajno pripremila svoje đake za proslavu svoje slave
Foto: arhiva SPC Filingen-Šveningen

U Svetosavskom domu, koji se nalazi odmah uz hram, akademija je počela Svetosavskom himnom. Učenici nastavnice Biljane Anđelković iz Filingena i Blumberga govorili su divne stihove posvećene prvom srpskom arhiepiskopu.

Prisutna publika je mogla da oseti svu veličinu i sjaj koji se odlikuju kroz lik svetog čoveka, koji je postao i biće doveka nacionalni simbol i duhovni zaštitnik svih Srba. Đaci su divno, izabranim recitacijama i pesmama, prikazali sve privilegije koje ima sprski narod, slaveći Svetoga Savu i sledeći njegov put duhovnosti.

Sjajan đački program prisutna publika je nagrađivala bogatim aplauzom
Foto: arhiva SPC Filingen-Šveningen

Preko 70 učenika iz Filingena i Blumberga nastupilo je na ovoj akademiji. Prisutna publika je svaki stih propratila i svakog učenika bogato nagradila aplauzom. Ona (publika) se zahvalila učenicima, učiteljici i sveštenicima, što su se od srca potrudili da spreme takav program koji će prisutnima dugo ostati u sećanju. Neki su istakli, da će rado nabaviti knjige o srpskom prosvetitelju i prvom arhiepiskopu kako bi se dodatno edukovali.

Podrška sveštenika Milenka Markovića: svaki dečiji nastup nagradio je aplauzom
Zbog svoje harizme je vrlo omiljen i cenjen, jer je uvek uz svoj narod
Foto: ahriva SPC – Filingen Šveningen

Nakon kulturnog dela, usledila je i zabava. Mladi folkloraši izveli su splet igara iz Srbije pod nazivom „Igrale se delije”. Njihova živost prešla je i na prisutnu publiku, koja je po završetku kulturno-umetničkog programa igrala, pevala i uživala. Članice Kola srpskih sestara Sveta Jelena Dečanska, koje postoji pri hramu Svetog Arhangela Mihajla, spremile su bogat slavski ručak za sve prisutne.

Otac Bratislav, kumovi slave i učenici
Foto: arhiva SPC – Filingen Šveningen