Početna Događanja Proslava Svetoga Save i Svetosavska akademija u Karlsrueu

Proslava Svetoga Save i Svetosavska akademija u Karlsrueu

Okretanje slavskog kolača u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu
Foto: SPC Karlsrue

Svečano u prepunom hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu u Nemačkoj proslavljen je Sveti Sava. Kao i prethodnih godina, samoj liturgiji prisustvovao je veliki broj dece, koji su zajedno sa roditeljima došli da proslave školsku slavu, kao i mnogo starijih parohijana iz svih gradova koji pripadaju ovoj parohiji.

Otac Škorić pričešćuje
Foto: SPC Karlsrue

Nakon liturgije lokalni paroh – protoprezviter stavrofor Aleksadar Škorić osveštao je slavsko znamenje ovogodišnjeg domaćina Igora Ilića iz Knitlingena, koji je sa svojom porodicom za svu prisutnu decu pripremio Svetosavske paketiće. Podeljeno je oko 120 paketića a radosti nije bilo kraja posebno za one koji su prvi put imali priliku da se susretnu sa ovim velikim i lepim srpskim običajem. Domaćin naredne proslave Svetoga Save u Karlsrueu je Dragiša Maglov.

Pred nastup _učenici Srpskih dopusnkih škola nastavnice Slavice Stupar
Foto: SPC Karlsrue

U nastavku održana je Svetosavska akademije u hramu. Učenici, koji pohađaju časove Srpske dopunske škole nastavnice Slavice Stupar iz Karlsruea, Bruhsala, Raštata, Gagenau, Baden-Badena i Pforhajma izveli su bogat program posvećen Svetome Save. Nakon pozdravne reči učenika i čestitanja slave usledila je Svetosavska himna. Šezdeset i pet đaka je himnu je otpevalo gromoglasno da su pojedini stariji parohijani – uzbuđeni i radosti istovremeno pustili po koju suzu. Za njih, koji su od malih nogu učili da slede put Svetoga Save, nema ničega lepše nego kada vide da i mladi u rasejanju uče i idu putem koji je Sava pripovedao i za koji se borio. Nakon himne izvedena su tri bloka recitala a između njih otpevana je pesma „Ko udara tako pozno“ (hor i solisti Teodora Maglov i Sergej Drakulić), izveden skeč „Kome crkva nije majka, tome mi Bog nije otac“ (Rastko Škorić, Sergej Drakulić i pripovedač Kristina Mičić). Za kraj je učenica Ana Škorić na klaviru odsvirala Svetosavsku himnu.

Deo programa učenika Srpskih dopunskih škola
Foto: SPC Karlsrue

Crkva Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu spada u najlepše hramove koje ima Srpska pravoslavna crkva. Nakon kompletnom renoviranja kompletno je i opremljena. Prošlog leta je bilo veliko osvešćenje hrama  i na tom velikog danu za ovu parohiju odlukom vladike Grigorija istovremeno je održana centralna proslava obeležavanja 50 godina postojanja Eparhije u Nemačkoj i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. U septembru 2019. iz grada Jašica, blagoslovom mitropolita Teofana dobijena je i riza Svete Petke. Od nedelje hram krasi i kivot u kome se čuva riza Svete Petke. Kivot je darivala dr. Ljiljana Todorović iz Karlsruea za zdravlje svoje porodice.

Učenici recituju o Svetome Savi
Foto: SPC Karlsrue