Početna Događanja U Frajburgu proslavljena parohijska slava Sveti Sava

U Frajburgu proslavljena parohijska slava Sveti Sava

Učenici Srpske dopunske škole, igrači SKUD Nikola Tesla sa sveštenikom Gatarićem
Foto: Rasejanje.info

Srbi u Frajburgu u jugozapadnom delu Nemačke proslavili su svoju parohijsku slavu Svetoga Savu. Proslava je počela liturgijom u iznajmljenom hramu, koji vernici sa sveštenikom Jovanom Gatarićem koriste u delu grada Mercahauen Au.  Nakon prigodne besede posvećene prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i pastiru Svetom Savi osveštana su slavska znamenja ovogodišnjih domaćina Ilije i Jerke Panić sa decom Mihajilom i Anastasijom. Kumovi naredne godine Nedeljko i Vlatka Radovanović sa sinovima Stefanom i Markom iz obližnjeg mesta Emendingen. Nakon primanja nafore učesnici Srpske dopunske škole izveli su bogat program posvećen velikom Svetitelju i zaštitniku njihove obrazovne institucija. Svetosavska himna pevana je više puta.

Kumovi članovi porodice Panić dele Svetosavske paketiće
Foto: Rasejanje.info

Po podeli svetosavskih paketića proslava je nastavljena u hali nadomak hrama. Gosti su bili odlično raspoloženi a ponajviše igrači Srpskog kulturnog društva (SKUD) Nikola Tesla iz Frajburga koji su ovo slavlje upotpunili sa svoje dve grupe. Po prvi put predstavili su se najmlađi igrači društva uzrasta od 4 – 11 godina, a potom i srednja grupa Igrama iz Šumadije.

Prvi nastup namjlađih
Foto: Rasejanje.info

Gost SKUD Nikola Tesla Aleksandar Aca Gavrilović, jedini licencirani korepetitor u Srbiji, koji je ušao u Svetsku enciklopediju harmonikaša Njujork Tajmsa  podigao je sve na noge izvođenjem spleta srpskih kola. Iskusni stručnjak iz Valjeva, koji je profesor u Baletskoj školi Luj Davičo u Beogradu nalazio se u Frajburgu na poziv SKUD Nikola Tesla kako bi pomogao i postavio na noge ovoga malo ali uporno društvo.

Nastup srednje grupe SKUD Nikola Tesla iz Frajburga
Foto: Rasejanje.info

Inače na parohijskoj slavi za dobro raspoloženje bili su zaduženi Bela Rada i orkestar Mikice Stanovijevića. Uz doro raspoloženje i sa puno igre i mladih i starijih proslavljena je parohijska slava Sveti Sava.

Uživanje u kolu i interpetraciji Aleksandra Gavrilovića
Foto: Rasejanje.info