Početna Događanja Proslava Savindana u Alpštatu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Proslava Savindana u Alpštatu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Učenici srpske škole u Alpštatu
Foto: ahriva M. Marković

U gradiću Alpštat u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg  na obroncima planine Švapski Alpi na pola puta između Štutgarta i Bodenskog jezera živi dosta Srba, sa različitih strana. Vezuje ih njihov klub Nikola Tesla, škola na srpskom jeziku i bogoslužbeno mesto u crkvi Tomas(kirche), koje opslužuje protoprezviter stavrofor parohije za Centralni Švarcvald, Milenko Marković. U ovoj parohiji se, po tradiciji, Sveti Sava proslavlja  na svim bogoslužbenim mestima.

Nakon službe u Tomas crkvi sveštenik Milenko Marković je osveštao slavska obeležja ovogodišnjih kumova, članova porodice Kojadinović i Stevanović. Po duhovnoj besedi, učenici Srpske dopunske škole su zajedno sa svojom učiteljicom Biljanom Anđelković, roditeljima, parohijanima, članovima kluba i prijateljima uskliknuli najznamenitijem pretku, Svetom Savi. Bogat Svetosavski program o svim vrlinama Svetog Save – ljubavi i istinoljublju, marljivosti i dostojanstvu izveli su učenici. Oni su u svom programu istakli mnoge vrednosti, koje je Sveti Sava ostavio u amanet svom narodu: da budemo bolji znalci, bolji ljudi, kao i da činimo boljim svet oko sebe. Svetosavska himna je rado odjeknula, ali je njena posebnost ovoga puta bila muzička pratnja na klaviru i to ni manje ni više nego protoprezvitera stavrofora Milenka Markovića. Bez greške i sa puno ljubavi đaci su recitovali najlepše stihove posvećene Svetom Savi. Govoreći o prvom srpskom arhiepiskopu, oni su dali zavet da će ostati na njegovom svetosavskom putu.

Za svoj trud i dobro vladanje, lepo učenje u školama, učenici su nagrađeni Svetosavskim paketićima, kao i dodatnim slatkišima. U lepoj atmosferi i uz prijatnu muziku i razgovore, proveo se dan uz priču na srpskom jeziku i o običajima, koje su nekada negovali i posebno im se radovali naši preci.