Početna Događanja „Mi učimo, verujemo i stvaramo“ poručili učenici Srpske škole iz Frankfurta

„Mi učimo, verujemo i stvaramo“ poručili učenici Srpske škole iz Frankfurta

Učenici izvode Svetosavsk himnu
Foto: Fejsbuk stranica SPC Frankfurt

U Frankurtu u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg nedavno je odžrana Svetosavska akademija učenika koji pohađaju Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Hesen u organizaciji Ministrastva prosvete nauke i tehnologije Republike Srbije. Đaci srpske škole svoga prosvetitelja proslavili su zajedno sa članovima literarne sekcije Ršum i mladim pevačima Dečijeg crvenog hora Beli anđeo. Scenario akademije pod nazivom „Mi učimo, verujemo i stvaramo“ napisala je nastavnica Tatjana Milanović a realizovala je sa svojim koleginicama Sonjom Zrnić i Tanjom Nedeljković i đacima učesnicima akademije.

Deo prisutnih u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankurtu
Foto: Fejsbuk stranica SPC Frankfurt

U prepunom hramu, izvedena je srpska himna Bože pravde, starešina hrama otac Simon Turkić je pozdravio prisutne a potom se obratio prustnima besedom o Svetom Savi. Protojerej – stavrofor  Turkić je istakao da je Sveti Sava je najslavljeniji u svom rodu. „Kao što je Sveti Jovan najveći ikada od žene rođeni po svjedočanstvu Gospodnjem, tako je i Sveti Sava najveći u rodu našem. Mi ga slavimo i sada poslije toliko vjekova, sa živom ljubavlju, kao da je naš prvi arhiepiskop ovde, među nama. A i jeste!“ naglasio je otac Simon.

Dečiji crkveni hor Beli anđeo sa dirigentom Marijom Milosavljević
Foto: Fejsbuk stranica SPC Frankfurt

Program je nastavljen igrokazom „Bajka o Sv. Savi“, muzičkim programom i kazivanjen stihova o najvećem srpskom prosvetitelju i svetitelju. Gosti akademije bili su članovi Guslarskog društva Hajduk Veljko, Izvorna grupa Zvuci zavičaja i Branimir Mitrović, član Književne radionice iz Frankfurta, koji su program obogatili svojim recitalima uz pratnju gusala.

Foto: Fejsbuk stranica SPC Frankfurt

U okviru programa prikazan je desetominutni dokumentarni film koji je montiran od amaterskih snimaka i fotografija nastalih na vannastavnim aktivnostima ili u okviru nastave. Cilj projekcije filma bio je da, osim promocije naše nastave, posredno u programu učestvuje što veći broj učenika. Jedan segmet filma bio je posvećen životu i radu Svetog Save. Kolažni i svečani program je dostojanstveno obeležio Školsku slavu, i završio se zajedničkim intoniranjem Himne Sv. Savi nakon čega je presečen slavski kolač, a svi učenici su dobili paketiće sa prigodnim sadržajem.

Pored mnogobrojnih naših građana iz Frankfurta sa okolinom, parohijana, svih steštenika SPC u Frankfurtu manifestaciji je prisustvovao i generlani konzul Republike Srbije  Branko Radovanović.

Učesnici programa
Foto: arhiva T. Milanović