Početna Kultura Memorijalno društvo Tesla predložila da Dan nauke u R. Srpskoj bude 10....

Memorijalno društvo Tesla predložila da Dan nauke u R. Srpskoj bude 10. jul

Memorijalno društvo Tesla iz Njujorka predložilo
da se 10. jul i u R. Srpkoj slavi kao Dan nauke

Memorijalno društvo Tesla (TMD) iz Njujorka uputilo je predlog Vladi Republike Srpske da se 10. jul, dan kada je rođen srpski velikan Nikole Tesle slavi kao Dan nauke u Republici Srpskoj.  Blagoslov za ovu inicijativu dao je episkop istočno-američki Irinej. Predstavnici TMD su uputili pismo čelnim ljudima Republike Srpske,  Željki Cvijanović, predsednici Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, premijeru RS, Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH sa predlogom da se Teslin rođendan, proglasi za nacionalni Dan nauke u RS.

MDT želi da se Teslin rođendan – proglasi za Međunarodni praznik Dan Nikole Tesle

Početkom 2010. Memorijalno društvo Tesla je uputilo sličan predlog Vladi Republike Srbije, pokrenuvši veliku medijsku kampanju da Srbija proglasi Teslin rođendan za nacionalni Dan nauke u Srbiji. „Na našu veliku radost to je i urađeno“ istakli su iz  MDT. Isti predlog Memorijalno društvo Tesla (TMD) će uputiti i Vladi Crne Gore. Prvi put su im se obratili 2010. ali bez uspeha. „Nikako ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da je Kralj Crne Gore Nikola Prvi odlikovao Teslu Ordenom Krst princa Danila prvog reda 1895. godine. Odlikovanje je došlo odmah nakon objave da je kompletirana prva hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima zasnovana na Teslinim patentima. Brojne novine i naučni žurnali u celom svetu tada su čestitali našem Tesli jer je 9 od 12 patenata koji su omogućili rad centrale, pripadalo njemu.

U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put obeležen 2011. godine, a od iste godine pored ovog datuma, koji Republika Srbija obeležava kao članica Uneska, odlukom Vlade, ustanovljen je i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle. Kako je od tada prošlo skoro 10 godina, molimo vas da razmislite o našem predlogu kako bi se i u Republici Srpskoj u kojoj živi preko milion stanovnika slavio Tesla, jedan od najvećih sinova našeg roda“, poručuju iz Memorijalnog društva Tesla (TMD).

„U našoj javnosti malo je poznato da je prvi parastos Nikoli Tesli održan u Sabornoj crkvi u Beogradu, 23. januara 2006. Parastos je organizovan na inicijativu vladike, tadašnjeg jeromonaha Irineja Episkopa australijsko-novozelandske eparhije i dr Ljube Vujovića, predsednika Memorijalnog društva Tesla (TMD) u Njujorku. Kako Teslino kremiranje nije bilo po njegovoj želji, već po odredbi Save Kosanovića, njegovog sestrića i naslednika, parastos je tada, a od tada i redovno, bilo moguće služiti“, stoji na sajtu RTS-a.

Memorijalno društvo Tesla želi da se Teslin rođendan – proglasi za Međunarodni praznik Dan Nikole Tesle. TMD je zajedno sa organizacijom iz Australije (Tesla Forum) je mišljenja i na tome će raditi da Međunarodni dan Nikole Tesle bude praznik progresa čovečanstva među svim nacijama sveta.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu u Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa Prvog.  Rodio se u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i Georgine – Đuke Tesla, rođene Mandić.