Početna Događanja U Buenos Ajresu u srpskoj ambasadi otvorena izložbena postavka u čast Nikole...

U Buenos Ajresu u srpskoj ambasadi otvorena izložbena postavka u čast Nikole Tesle

Sa otvoranja izložbe u Beunos Ajresu
Foto: Fejbuk stranica Muzeja Nikola Tesla

U Ambasadi Republike Srbije u Buenos Ajresu, uoči Dana državnosti, svečano je otvorena izložbena postavka u čast srpkog velikana Nikole Tesle. Tom prilikom održan je i prijem koji je, po oceni učesnika imao poseban značaj za samu Ambasadu Republike Srbije i srpsko rasejanje u Argentini. Na svečanosti povodom otvaranja izložbe prisutnima se obratila i direktorka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Ivona Jevtić. Ona je ambasadoru Srbije u Argentini Jeli Baćović uručila vredan poklon – 3 replike Teslinih ličnih predmeta: cilindar, par cipela i par rukavica. Donacija predstavlja izraz zahvalnosti muzeja za izuzetno zalaganje Ambasade na afirmaciji Teslinog doprinosa nauci i civilizaciji. Ambasada Republike Srbije u Buenos Ajresu je proteklih godina podržala organizovanje izložbi o Nikoli Tesli u više gradova Južne Amerike. U znak poštovanja i zahvalnosti, kompanija Telefonika je takođe poklonila nekoliko radnih modela Teslinih izuma, čime je osnovan Salon Nikole Tesle u sedištu Ambasade.

Ambasador Srbije u Argentini Jela Baćović (levo) i direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu Ivona Jevtić (desno)
Foto: Fejbuk stranica Muzeja Nikola Tesla


Pokloni Muzeja Nikole Tesle biće izloženi u Salonu i kao verne replike originalnih predmeta daće poseban pečat našeg velikog naučnika.
„Muzej Nikole Tesle je danas po svemu jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Najposećeniji je muzej u Srbiji a takođe i muzej sa najbogatijom i najplodnijom međunarodnom saradnjom.
Tokom postojanja, muzej je uvek težio da na najbolji mogući način čuva Teslinu ostavštinu i da kroz različite aktivnosti kreira nove mogućnosti za prezentovanje i proučavanje Teslinog života i rada. Osim permanentnog rada na konzervaciji i digitalizaciji, tokom 2019. godine muzej je ostvario i bogatu izlagačku aktivnost. Izložbe ovog muzeja obišle su Japan, Kipar, Atinu a svoju najveću do sada gostojuću izložbu muzej je organizovao u Milanu. Međunarodna saradnja putem gostujućih izložbi i promocija života i rada našeg velikog naučnika su u planu i tokom ove godine“, istaknuto je u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.