Početna Vesti Prosvjeta Nemačka upisuje nove članove

Prosvjeta Nemačka upisuje nove članove

Sa otvaranja SPKD Prosvjeta – ogranak u Nemačkoj
Foto: arhiva D. Burazor-Aslanidu

Uprava SPKD Prosvjeta ogranak u Nemačkoj pokrenula je akciju upisa novih članova. U Štutgartu je jesenas osnovan Odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta. Ovaj ogranak je 43. po redu u svetu, a prvi u Nemačkoj. Pripreme i registracija Odbora trajale su pune dve godine. U tom periodu su delovali kao inicijalni odbor i organizovali niz manifestacija, književnih susreta, promocija knjiga… Osnovni zadaci i ovog ogranka Prosvjete su: čuvanje identiteta srpskog naroda, stalna briga za negovanje i upotrebu srpskog jezika i ćirilice u svim vidovima kulturnog i javnog života srpskog naroda, proučavanje istorije i negovanje tradicije iz života Srba, briga o mladim naraštajima i njihova zaštita od pogubnog uticaja medija iz matice, proučavanje i negovanje srpske kulturne baštine, organizovanje i podsticanje naučnog, kulturnog, umetničkog i duhovnog stvaralaštva, razvijanje saradnje sa srodnim institucijama i organizacijama u Nemačkoj, dijaspori i matici. Takođe važni ciljevi su unapređivanje kontakata i saradnje u oblasti kulture sa pripadnicima srpskog naroda u drugim zemljama, predstavljanje srpske kulture i tradicije drugim etničkim grupama, briga o očuvanju narodnog zdravlja i čovekove okoline.

Zastava Prosvjete, ogranka u Nemačkoj
Foto: arhiva D. Burazor – Aslanidu

„Ako ste i Vi neko ko srpski narod, kulturu, tradiciju, jezik, pismo i srpsku istoriju posmatra kao nedeljivu celinu, bez obzira na poreklo, mesto života, stvaranje ili delovanje, onda nam se pridružite i podržite nas u našem daljem radu“, stoji u dopisu SPKD Prosvjeta Nemačka. Dodatne informacije se mogu dobiti putem elektronske pošte prosvjeta.stuttgart@gmx.de
Predsednica SPKD Prosvjeta ogranak za Nemačku je Desa Burazor – Aslanidu

SPKD Prosvjeta osnovano je 1902. godine u Sarajevu, radi očuvanja srpskog kulturno-prosvetnog i nacionalnog identiteta, što je i danas njen glavni cilj. U to vreme delovanje Prosvjete u očuvanju kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, nalaze se odmah iz uloge koju je na tom polju ostvarila Srpska pravoslavna crkva.