Početna Događanja 23 godine postojanja radija Mladost u Švajcarskoj

23 godine postojanja radija Mladost u Švajcarskoj

Na današnji dan, prvog aprila 1997. godine emitovana je prva srpska radio emisija sa švajcarskog radija kanala K u Arauu. Od tada pa do danas grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, radila je svih ovih godina u interesu srpske populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajući i negujući srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu.

Anđelka Krasojević, dugogodišnji odgovorni urednik i jedan od osnivača radija Mladost ističe da svi koji su radili ili još uvek  su imali isti cilj – promociju srpske kulture i tradicije. „Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključuju  u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili su se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakvih materijalnih nadoknada realizuju do sada  veliki broj časova „živog“ programa. Gosti su im iz svih društvenih sfera srpske zajednice u Švajcarskoj. Bezbroj telefonskih uključenja širom sveta kao i mnogobrojna gostovanja eminentnih ličnosti iz matice i dijaspore bili su i ostali sastavni deo programa ovog radija, koji je svakako servis za naše građane. On je otvoren za sva pitanja, kritike i predloge. Posebna pažnja posvećena je nastavnicima i učenicima Dopunske nastave na srpskom jeziku, promovišući na taj način značaj i negovanje učenja srpskog jezika“, istakla je Anđelka Krasojević.

Danijela Glišić
Foto: arhiva A. Krasojević

„Koncepcija emisija je namenjena slušaocima srpskog rasejana ne samo u Švajcarskoj već i u celom svetu, gde se nalaze, žive i rade naši ljudi. Njihov prevashodni zadatak je, da im se omoguće i pruže sve informacije bitne za dešavanja u Švajcarskoj i Srbiji“, nastavila je sa objašnjenjem urednica Krasojević.

Brojnost njihovih slušaoca je uspeh njihovog radija, a to je ujedno i potvrda da je koncepcija koju uredništvo zastupa upravo onakva, koja im daje za pravo da sa njom nastave. Muzički prilozi prate svaki koncept emisije. Pored analitičnog osvrta na zbivanja u srpskoj zajednici u Švajcarskoj, program sačinjavaju i vesti iz kulture kao i iz matice ali i iz srpske dijaspore širom sveta, tako da se Radio Mladost sluša u celom svetu. „Zahvaljujući modernoj tehnologiji današnjice  putem interneta je domet slušanosti svakim danom sve veći, tako da nam se javljaju slušaoci iz cele Evrope, kao i iz Amerike i Kanade. Radio Mladost je zastupljen i na društvenim mrežama i ima svoju stranicu na Fejsbuku“, naglašava Anđelka. Ona je dodala da je ovo vredan jubilej, svake vrste poštovanja. „Sve ove godine, protekle su kao tren. Sve mi izgleda, kao da je juče bilo kada smo prvu emisiju pustili u švajcarski etar“ priseća se urednica radija Mladost Anđelka Krasojević. Ona se zahvalila svima koji su dali bilo kakav doprinos emisijama u proteklim godinama. Takođe velika zahvalnost je upućena i mnogobrojnim učesnicima i gostima poput  predstavnika kulturno umetničkih klubova, diplomata, pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. „Svakako tu je pomoć i naših diplomatskih predstavništava u Bernu i Cirihu. Posebno želim da istaknem nesebičnu podršku i zalaganje doskorašnje ambasadorke u Bernu dr. Snežane Janković koja je u svakom trenutku bila tu za sve kada je naš radio u pitanju. Takodje, podršku imamo i od Kancelarije za dijaspore i Srbe u regionu koji su uvek imali sluha za naše materijalne potrebe, kao i mnogobrojni pojedinci, klubovi i kulturno umetnička društva, koji su nam materijalno pomogli“ istakla je Krasojević.

Ona se zahvalila i svojim članovima redakcije Marici Stanišić, Milanu Krekuloviću, Zoranu Mihajloviću i Danijeli Glišić, koji vredno i svakog četvrtka dolaze u kanal K i uživo emituju program ovog radija.

Foto: arhiva A. Krasojević

Zahvalnost je upućena i Zoranu Jovanoviću poznatom aktivisti i dugogodišnjem sindikalcu u borbi za radnička prava u Švajcarskoj. „On je uvek tu za svaku vrstu pomoći koja je radiju neophodna pa čak i za materijalnu“, dodala je Anđelka.

Radio su osnovali Milan Šmitran, Anđelka Krasojević, Aleksandra Kilibarda, Goran Šmitran i Mirjana i Miroslav Fini. Prvi urednik radijaMladosti bio je sada pokojni Milan Šmitran, „koga se uvek sa pijetetom sećamo kao i njegovog  sveukupnog doprinosa  srpskoj zajednici u Švajcarskoj“ sa setom napominje Anđelka Krasojević.