Početna Događanja Sahranjen valjevski vladika Milutin

Sahranjen valjevski vladika Milutin

U Hramu Vaskresenja u Valjevu sahranjen episkop Milutin
Foto: arhiva SPC

U Hramu Vaskrsenja u Valjevu danas je sahranjen episkop valjevski Milutin, koji je preminuo u ponedeljak u Beogradu. Vladika je preminuo od posledica izazvanim korona virusom. Smrt vladike, koji bio omiljen ne samo među građanima stanovnika na reci Kolubari, već i u srpskom rasejanju, izazvala je veliku nevericu. Valjevci su mu poručili da ovo nije zbogom, već veliko hvala za sve što je urađeno za njih. „Počivaj u miru i neka te anđeli čuvaju. Ostaješ zauvek u srcima tvojih Valjevaca“.

Otišao kao što je i živeo tiho i neprimetno
Foto: M. Jeremić

Sahrani je prisustvovalo samo nekoliko sveštenika dok građanima zbog zabrane okupljanja nije bilo dozvoljeno da uđi u Hram. Oni su liturgiju i opelo pratili napolju na dozvoljenom odstojanju preko zvučnika koji su bili postavljeni. Kako Valjevci rekoše, vladika je otišao i sahranjen je upravo onako kako je i živeo – tiho i neprimetno.

Vladika Stefan ne sahrani vladike Milutina je rekao da se oprašta u ime patrijarha srpskog Irineja i  svetog Sinoda SPC. „Opraštamo se od našeg Vladike Milutina, Vladike čiji je život podsećao na život bogougodnika u prvim vekovima hrišćanstva. Jer kao dete je otišao u manastir sa 13 godina kao otac Antonije Pustinjski i Sveti Justin Ćelijski. Na tom putu je mnogo učinio i za pretke i za potomstvo. Novoobnovljenu Eparhiju valjevsku je preporodio zajedno sa sveštenstvom, monaštvom i pobožnim narodom ovoga kraja. Danas on odlazi Bogu na istinu kao nekada ubogi Lazar, a znamo i verujemo da ga gore dočekuju horovi nebeske Srbije, one Srbije o kojoj je pevao Sveti Vladika Nikolaj Velimirović”.

Monaško opelo je nakon Liturgije služio Episkop mohački Isihije, vikar Episkopa bačkog Irineja.

Povodom upokojena Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog g. Milutina, Njegovo Preosveštenstvo Episkop australijsko-novozelandski Siluan, uputio je izraze najiskrenijeg i najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernom narodu bogomspasavane Eparhije valjevske.

Zbog vandrednog stanja vernici nisu mogli da budu u hramu već samo nekoliko sveštenika
Foto: arhiva SPC

Opraštajući se od svog duhovnog oca, Vladika Siluan je rekao da je Episkop Milutin „kao seme koje treba da se preda zemlji da bi se projavilo Vaskrsenje“, ali i da mnogi nakon njegovog usnuća postaju svesni da su živeli sa čovekom Božjim, tajnom koja sada jasnije progovara. „Vladika nam je bio veliki oslonac, Sunce koje nas okrepljuje. Živeo je skromno, jednostavno, umnožavao je milosrđe. Pravi srpski domaćin koji je voleo celokupnu Božju tvorevinu“, delić je pogrebnog slova Vladike Siluana. Vladika Milutin je duboko zamišljen nad tajnom smrti. Potresno je doživljavao iskušenja. Bio je obdaren darom graditeljstva. Njegove besede su uteha za mnoge. „Imao je težak i trnovit put i pretrpeo je više udaraca i rana“, zaključio je svoje potresno slovo Episkop Siluan koji moli za oproštaj što nije u mogućnosti da isprati svog voljenog Vladiku.

Od trenutka smrti Vladike Milutina u brojnim crkvama širom Srbije, Evrope ali i na drugim kontinentima služeni su pomeni počivšem Episkopu valjevskom.

Grob vladike Milutina
Foto: ahriva SPC

Episkop valjevski vladika Milutin (71) preminuo je u ponedeljak ujutru u bolnici Dragiša Mišović u Beogradu gde se nalazio na lečenju od korona virusa. Rođen je 10. januara 1949. godine u selu Mijači, nadomak Valjeva. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Beogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

Po šest meseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari. Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je posavotamnavski arhijerejski namesnik, od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija. Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon  tri godine poverena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gde je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.

 Eparhija valjevska SPC potvrdila je krajem prošle nedelje u saopštenju za javnost da je vladika Milutin pozitivan na korona virus, kao i još dvojica sveštenika. „Episkop Milutin je korona virus zadobio tako što je kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu“, saopštila je Eparhija valjevska.