Početna Zanimljivosti Poslednji potomak Vuka Karadžića

Poslednji potomak Vuka Karadžića

Na Fejsbuk stranici Muzeja Vuka i Dositeja objavljena je interesantna priča o poslednjem potomku Vuka Karadžića. Ana i Vuk Karadžić ima li su trinaestoro dece: devet kćeri i četiri sina. Petoro od njih nije ni dve godine navršilo, četvoro je umrlo pre đačke klupe, dvoje u 17-oj i 18-oj godini. U razmaku od četvrt veka petnaestočlana porodica Vukova spala je na četvoro – samo su Dimitrije i Mina nadživeli svoje roditelje.

Nikolaj Vladimirovič Stefanovič
verovatno poslednji potomak Vuka S. Karadžića
Foto: Fejsbuk stranica Muzuja Vuka i Dositeja

Kako se Dimitrije nije ženio smatralo se da je Mininim odlaskom potpuno ugašena Vukova loza. Međutim, prema zapisima savremenika Dimitrije je u Rusiji imao vanbračnog sina. Njegov praunuk, a Vukov čukununuk bio je ruski pesnik i prevodilac Nikolaj Vladimirovič Stefanovič (1912—1979). „Nikolaj Stefanovič dobro je poznavao jezike naroda Jugoslavije jer je njegov otac (Vladimir Mitrofanovič Stefanovič) bio Srbin“, zabeležio je Jefgenij Danilov u pesnikovoj biografiji. Za života nije objavljivao svoje pesme, ali je posthumno u Rusiji objavljeno nekoliko knjiga njegove poezije, poslednja „Poezija i pesme“ na stogodišnjicu pesnikovog rođenja, 2012. godine.

Nikolaj Vladimirovič Stefanovič umro je na današnji dan, 14. aprila 1979. godine, u Moskvi. Da li je imao potomaka nije poznato, pa je moguće da je on bio poslednji potomak Vuka Stefanovića Karadžića.