Početna Događanja „Postanite ponosni Svetosavac“

„Postanite ponosni Svetosavac“

Članovi Svetoga Save iz Štutgarta
Foto: arhiva Z. Lukić

Srpsko kulturno društvo (SKD) Sveti Sava iz Štutgarta pre uvođena zabrane okupljanje usled pandemije virusa korona pokrenulo je akciju „Postanite ponosni Svetosavac“. Ovo društvo, registrovano je kao prvo srpsko društvo u Nemačkoj još 1988. godine i od nedavno je, na novoj adresi Seidenstr. 35.

SKD Sveti Sav ima folklorni ansambl Frula, koga sačinjavanju igrači tri grupe: mališana, prvog ansambla i veterana. Kada prođe vanredno stanje okupljanje će se nastaviti i nedeljom će biti probe. Svako je dobro došao ko želi da se druži sa Srbima koji su, već u četvrtog generaciji u ovom udruženju. Društvo takođe ima guslarsku kao i pevačku sekciju.

Sve više malenih dolazi u klub
Foto: arhiva Z. Lukić


U poslednjem periodu bilo je dosta aktivnosti. Guslarsko veče uz poznatog narodnog guslara Đorđe Đoke Koprivice. Članovi Svetoga Save mnogo cene srpski narodni instrument gusle i rado se odazivaju da slušaju Đoku Koprivicu, koji je, sa druge strane, čest gost. Uspešno je bilo druženje i sa glumcima Vojinom Ćetkovićem, Nebojšom Ilićem i Dejanom Lutkićem kada su u Štutgartu izveli pozorišnu predstavu Noć bogova, gde su članovi ovoga društva bili domaćini. Nedavno su bili sjajni domaćini mladim članovima Kulinarske federacije Srbije, koji su na svetskom kulinarskom takmičenju osvojili sjajno treće mesto.

Godinama unazad u maju ili junu odlaze na par dana u Italiju na druženje, ali će to ove godine izostati. Takođe organizuju mnoge izlete po okolini i okolnim zabavnim parkovima, putuju i gostiju kod mnogih srpskih udruženja u Nemačkoj i Evropi. Kao i predstavnici svih srpskih udruženje jedva čekaju da se stanje sa korona virusom stabilizuje i da sve počne da se vraća u normalu, kako bi mogli da nastave da se druže.

Članovi Kulinarske federacije Srbije su posetili društvo Sveti Sava
Foto: arhiva Z. Lukić

Ovo društvo je prvo pokrenulo dečiju folklorijadu pre 24 godine. Slave naravno Svetoga Savu. Imaju dobru saradnju sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu, predstavnicima vlasti u Štutgartu, kao i sa srpskim udruženjima ne samo u Štutgartu i pokrajini Baden-Virtemberg već i sa mnogima u Evropi. Učestvuju na skoro svim manifestacijama grada Štutgarta, koja se organizuju za strana udruženja u glavnom gradu Baden-Virtemberga, a takođe su i članovi Foruma kulture, krovne organizacija svih migranstkih udruženja u Štutgartu

Vesele dame uz potpredsednika i umetničkog rukovodioca Zorana Lukića
Foto: arhiva Z. Lukić

Članovi se čak i preko leta rado okupljaju u Srbiji, gde zajedno odu na neki koncert, festival ili organizuju neki izlet.
Otvoreni su za nove članove i svako ko je raspoložen može dobiti dodatne informacije na 0173 6606344.

Nakon predstave Noć bogova uprava društva Sv. Sava sa glumcima Ilićem, Ćetkovićem i Lutkićem
Foto: arhiva Z. Lukić