Početna Škola Od danas u Arau, Cugu, Lucernu i Bazel-Landu ponovo počinje nastava na...

Od danas u Arau, Cugu, Lucernu i Bazel-Landu ponovo počinje nastava na srpskom jeziku

Od danas, 11. maja u Švajcarskoj u Arauu, Cugu, Lucernu i Bazel-Landu počinje ponovo sa radom Srpska dopunska škola. Predstavnici ovih švajcarskih kantona, usled postepenog ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije izazvane virusom korona, vraćaju decu u klupe.

U Bernu nastava na srpskom jeziku počinje 25. maja, u Cirihu i Bazelu 8. juna. U kantonima Tićino i Vaud se nastava neće odvijati do kraja školske godine. Jedinstvena odluka o početku nastave od nadležnog Ministarstva u Švajcarskoj ne postoji već se odlučuje na katnonalnom nivou. Tako će biti u Nemačkoj, u kojoj se sada priča o popuštanju mera.

„I uslovi za izvođenje nastave se veoma razlikuju. U nekim školama je nastava moguća sa 5 osoba (4 učenika i nastavnika), negde sa 12 učenika ili sa pola odeljenja, a postoje direkcije za obrazovanje koje nisu ograničile broj učenika u grupi“ istakla je u razgovoru na portal Rasejanje.info koordinator Srpske dopunske škole  Biljana Bukinac. Ona je istakla da se propisane posebne higijenske mere, koje su dobili svi nastavnici i koje će u svakom slučaju primenjivati.

Za sada u zemljama EU, Engleskoj u Južnoafričkoj Republici  nema konkretnih informacija kada će biti omogućen nastavak obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku.