Početna Vesti Novaku Đokoviću i dr Draganu Todoroviću uručene povelje povodom Dana diplomatije

Novaku Đokoviću i dr Draganu Todoroviću uručene povelje povodom Dana diplomatije

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić učuruje povelju Novaku Đokoviću
Foto: arhiva Ministarstva spoljnih poslova

Novak Đoković, najbolji teniser sveta dobio je danas nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu. Povelju povodom Dana diplomatije Đokoviću je uručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić odao je priznanje Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji

Ministarstvo spoljnih poslova je povodom Dana diplomatije, u znak sećanja na sva imena koja je iznedrila srpska diplomatija, ugostila idola mladih, čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, probudio uspavani duh i svetu poslao poruku snažne sportske nacije, koja se ponosi svojom istorijom i tradicijom – Novaka Đokovića.

Govor Novaka Đokovića na svečanom prijemu povodom Dana diplomatije
Video: arhiva MSP

Primajući nagradu Novak Ðoković je rekao da se svakog dana trudi da zastupa prave životne vrednosti i vrline koje su duboko ukorenjene ne samo u njegovoj porodici, već u čitavom srpskom narodu. A te vrednosti su požrtvovanost, poštovanje, velikodušnost, jednakost. „Kao što svi vi volite svim srcem vašu zemlju i trudite se da u svetu promovišete prave tradicionalne i kulturne vrednosti vaše zemlje i vaše nacije na najbolji mogući način, tako i ja volim i poštujem svoju zemlju i svestan sam izazova i prepreka koje ponekada imam zbog toga“, istakao je Đoković. On je naglasio da je svestan odgovornosti i dužnosti koju ima prema svoj zemlji, samom sebi i svojoj porodicie, te nastoji da su svakom trenutku predstavi u najboljem mogućem svetlu. „Nastaviću da volim i poštujem Srbiju i svoj narod. Nastaviću da poštujem i uvažavam sve druge narode sveta, jer verujem kada se deluje na takav način, iz takve emocije, da se nepogrešivo radi prava stvar“ naglasio je najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Povelja je uručena i ambasadoru Republike Srbije u Iranu dr Draganu Todoroviću za ukupan rad i posebno za doprinos u vraćanju dece Slavici Burmazović, nakon četiri godine pošto ih je otac oteo i odveo u Tursku, a potom i u Iran. Gosti na današnjoj svečanosti bili su i Slavica Burmazović sa svoje dvoje dece.


Šef srpske diplomatije održao je govor nadahnut doprinosom svih onih koji su svojim angažovanjem doprineli ugledu naše zemlje u svetu, ali i najhrabrijim kolegama koji su svoju posvećenost u vremenu vanrednog stanja ovekovečili ljubavlju prema Republici Srbiji.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obeležavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine.

Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u našoj zemlji.

Tog dana doneto je Ustrojenije Knjaževske kancelarije, na osnovu člana 5 „Turskog Ustava“ iz 1838. godine. Ukaz o ustrojstvu je, ujedno, bio i naš prvi zakon o uređenju i zadacima Ministarstva.