Početna Zanimljivosti Boj na Čegru i pogibija Stevana Sinđelića

Boj na Čegru i pogibija Stevana Sinđelića

Bitka na Čegru
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1809. godine, tokom boja na Čegru, poginuo je resavski vojvoda Stevan Sinđelića.  Boj je počeo u jutarnjim časovima. Turci su jurišali četiri puta, ali su ih Sinđelićevi uskoci odbili. Naposletku, preko onih koji su izginuli i ispunili rovove oko šanca, Turci su na juriš ušli u šanac. Sada je tek nastao pravi okršaj. Borba puškama, pretvorila se borbom kundacima, noževima, hvatanje za gušu i za kosu. Turcima su stalno dolazile nove snage, a Sinđelić je ostao sam. Kad je Stevan Sinđelić video da ne može Turke da istera iz šanca, da je mnogo Srba izginulo, , a da mu ne stiže pomoć od Miloja Petrovića i vojvode Petra Dobrnjca, kako ne bi pao živ u ruke Turcima, Sinđelić je opalio je iz svoje kubure u punu burad baruta i tako je završio boj. Pogođeni barutni magacin je eksplodirao a Sinđelić je poveo u smrt oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba.

Umetnička fotografija Pavla Čortanovića
Stevan Sinđelić i bitka na Čegru
Foto: arhiva Muzeja Matice Srpske, Novi Sad

U znak odmazde i nameri da zastraši srpski narod, Ahmed Huršid paša je naredio da se poseku glave mrtvih ustanika i uzidaju u objekat koji će biti nazvan Ćele-kula. Tamo se nalazilo 952 lobanje srpskih ustanika, a do izgradnje kapele iznad kule 1892. godine, ostalo ih je 58, zajedno sa Sinđelićevom lobanjom. Kula na Čegru i Ćele kula u Nišu obnovljeni su 2009.  Iste godine 31. maja 2009. održana centralna proslava 200. godišnjice bitke a 1909. je svečano proslavljena i 100. godišnjica bitke.

Francuski književnik i političar Alfons de Lamartin je na proputovanju kroz Srbiju 1833. godine, posetio Ćele-kulu i zapisao: „Srbija u koju ćemo da stupimo, sada je slobodna, i pesma slobode i slave odjekivala je u kuli Srba koji su umrli za svoju zemlju. Uskoro će i sam Niš biti njihov. Neka sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im po kakvu su ih cenu njihovi očevi otkupili“