Početna Zanimljivosti Danas je Međunarodni dan dece

Danas je Međunarodni dan dece

Danas je Međunarodni dan dece koji je prvi put proglašen 1. juna 1925. godine u Ženevi. Na Prvoj svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, zvanično je usvojen u međunarodnoj zajednici 1950. godine, i od tada se obeležava u mnogim zemljama, uključujući i Republiku Srbiju. U Srbiji se obeležava i 20. novembra po njujorškoj konvenciji.

Dositej na putu prosvećivanja srpskog naroda
Ulje na platnu, delo Vase Pomorišca
Foto: ahriva Muzeja Vuk i Dositej

O deci i omladini pisao je i veliki i čuveni Dositej i čijih se misli vredi podsetiti.

„Vaspitanje mladosti jeste stvar najnužnija i najkorisnija čoveku na svetu, budući da od nje zavisi sva naša dobrota iliti zloća, stoga, i sva sreća iliti nesreća, koliko telesna toliko i duševna, za koje roditelji (o, roditelji, slatko i sveto ime!) najviše valja da se staraju da dobro vaspitanje čedima svojim dadu, da ih ne razmaze, da ih ne kvare, da ih od zlih ćudi od kolevke i od majčine sise odučavaju. Njihovo mlado srce k človekoljublju i k dobroj naravi malo-pomalo da okreću; njihov um i razum, kako počnu misliti i rasuđivati, da prosvećuju, od sujeverja i kojekakvih ludih plašenja čuvajući ih.

Prvo, valja izabrati iz društva nekoliko mladića, dobronaravnih, sklonih k nauci i oštroumnih, dva ili tri ili više, po mogućstvu društva, i poslati ih s opštim troškom da se uče; koji kad se dobro izuče, biće u istom društvu magisteri i učitelji dece, i prevodiće i sastavljati knjige. A dok se oni uče, mi ćemo ovde zidati. Najpre ćemo sazidati dve komotne i krasne škole; jednu za mušku decu, a drugu za devojke. Ho! Ho! Hoćeš i devojke da se uče! Te zdravo hoću, kako god i muški pol. Nek se ne uzda jedan narod nikad doveka, k prosvećenju razuma doći, u kojemu žene u prostoti i varvarstvu ostaju“ – Odlomci iz knjiga Dositeja Obradovića Život i priključenija i Sovjeti zdravago razuma