Početna Najave Nova akcija HO Svi za Kosmet – u susret Vidovdanu „Kakvi budemo...

Nova akcija HO Svi za Kosmet – u susret Vidovdanu „Kakvi budemo danas – bićemo doveka“

Vidovdanska humanitarna akcija organizacije Svi za Kosmet
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

Članovi humanitarne organizacije Svi za Kosmet pokrenuli su novu humanitarnu akciju. U susret prazniku Vidovdan akcija je nazvana Vidovdanska. Moto akcije je: „Kakvi budemo danas – bićemo doveka“. Plan je da se ovoga puta pomogne obnova oskrnavljene Bogorodice Ljeviške, ugrožena osmočlana porodica Mitrović iz Graca, kao i rad svih Narodnih kuhinja eparhije raško-prizrenske Majke Jugovića kod kojih se hrani preko 2200 siromašnih korisnika.

Obnovimo crvku Bogorodice Ljeviške u Prizrenu
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

Crkva Bogorodica Ljeviška u carskom gradu Prizrenu je zadužbina kralja Milutina iz 1306. godine. U divljanjima bezumnika bila je zapaljena i pretrpela je velika oštećenja. Danas je zaštićena bodljikavom žicom. „Prethodnih meseci smo mogli da pročitamo da je vršnjakinja crkve Notr Dam za kojom je ceo svet žalio. Međutim, na tu vršnjakinju svet ne misli i ako je pod zaštitom svetske organizacije UNESKO. Uz blagoslov oca Đorđa, današnjeg starešine ove velike svetinje, u sklopu Vidovdanske akcije pokrećemo sakupljanje priloga za obnovu crkve“, poručili su aktivisti humanitarne organizacije Svi za Kosmet.

Oni takođe ukazuju i na tešku situaciju srpske porodice Mitrović iz sela Graca, opština Vučitrn.

Pomoć za porodicu Mitrović
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

Porodica broji osam članova, od kojih su tri člana deca. To su deda Miša i baba Milica, dever Aleksandar i bračni par Miroslav i Milena sa decom Helenom, Ognjenom i Nemanjom. Otac Miroslav je teško bolestan od retke bolesti koja napada imunitet i mišice, pa je više puta bivao operisan na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Sada prima terapiju i ide na kontrole što iziskuje mnogo novca koji oni ne mogu da priušte. Objekat u kojem žive je u vrlo lošem stanju. „Kuća koju možete videti na fotografijama je građena u etapama, pa je jedan deo sačinjen od kamena, drugi od cigle, treći od blokova. Unutrašnjost kuće nije nimalo na zavidnom nivou. Nesređene prostorije, sa starim i dotrajalim pokućstvom i nameštajem, nagriženi od vlage i istrošenosti stvara bezuslovnost stanovanja. U prizemlju živi bračni par sa decom, a na prvom spratu je neoženjeni brat Aleksandar sa starim roditeljima. Kuća od prostorija ima još i kuhinju i kupatilo. Podovi su betonski,prekriveni samo tepisima.  Iz gore navedenih razloga smo rešili da porodici Mitrović uz Vašu pomoć izađemo u susret i pomognemo u onolikoj meri koliko se sakupi sredstava“ poručili su vredni aktivisti.

Narodnim kuhinjama svak donacija je uvek dobro došla
Foto: arhiva HO Svi za Kosmet

„O narodnoj kuhinji ne treba trošiti reči. Vrlo važna ustanova kod koje se prehranjuje više od 2200 socijalno ugroženih osoba. Ova ustanova, uz Božju pomoć́ već dve decenije radi ovaj važan posao, funkcioniše najvećim delom od donacija. Bez dobrih ljudi koji misle na sunarodnike koji nemaju mogućnost da se sami prehrane, Narodna kuhinja neće uspeti. Pozivamo Vas da još jednom pomognemo rad ovih vrednih dobrih ljudi,i da time učestvujemo u tom dobrom delu  – da hrane bude za sve. Ne smemo dozvoliti da neko u 21. veku umre ili umire od gladi“, naglašavaju članovi HO Svi za Kosmet.

„Budimo uoči najvećeg srpskog praznika Vidovdana uz naš narod kojem smo potrebni. Sa reči na dela, Svi za Kosmet!“, poručili su članovi ove humanitarne organizacije.