Početna Škola Veliki odziv dece iz rasejanja na konkursima Dečijeg kulturnog centra Beograd tokom...

Veliki odziv dece iz rasejanja na konkursima Dečijeg kulturnog centra Beograd tokom pandemije

Aleksandar Janković, 6. razred, Srpska dopunska škola Sveti Sava, Vićenca
Foto: SDŠ Italija

Pretežno učenici Srpske dopunske škole iz Francuske i Italije učestovali na na literarnim i likovnim konkursima DKC Beograd

Direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd Dragan Marić izjavio je da je ceo tim te dečije institucije tokom vanrednog stanja imao za cilj da „motiviše decu Srbije, ali i našu decu u dijaspori, da stvaralaštvom odgovore na sve izazove izolacije”. Tako su realizovani likovni, literarni i video konkurs „Nema frke uz unuke“ kojim su deca slala poruke ohrabrenja najstarijim sugrađanima, razvijajući svest o značaju ličnog doprinosa i odgovornosti prema starijima. Ostvaren je i strip kaiš konkurs „Korona-iš“ gde su deca na autentičan način predstavljala svoje viđenje vanredne situacije prouzrokovane pandemijom virusa korona u formi stripa, kao i konkurs „Tajne bakine kuhinje“ kada su deca pozvana da podele recepte svojih baka i prikažu svoje kulinarsko umeće i foto-konkurs „Moja čuvarkuća“ u susret Uskrsu.

Tokom sedam nedelja vanrednog stanja na mejl Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je 293 literarna rada, 698 likovnih, 78 video rada, 275 recepata i specijaliteta, 404 fotografije čuvarkuća i 239 stripova – ukupno 1987 radova. Na konkurse su pristizali radovi iz cele Srbije ali i iz Italije, Francuske, Finske, Danske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije… Konkursima su se odazivale i osnovne škole, kao i dopunske srpske škole iz regiona i dijaspore.

Koncert i dodela nagrada povodom konkursa ,,Nema frke uz unuke“ i ,,Moj ljubimac“ održaće se u subotu 20. juna u 12 časova na platou Dečjeg kulturnog centra Beograd. Decu će zabavljati Minja Subota, Branko Kocica, Peđolino, Leontina, Bojana Stamenov, kao i hor I balet Dečjeg kulturnog centra Beograd.