Početna Događanja Donacija Saveza Srba u Italiji ponovo pomogla rad Narodnih kuhinja na Kosovu...

Donacija Saveza Srba u Italiji ponovo pomogla rad Narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji

Savez Srba u Italiji donirao je nedavno 4000 evra za potrebe Narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji. Eparhija raško-prizrenska sa svojom Dobrotvornom organizacijom Majka devet Jugovića već 20 godina snabdeva šest menzi pod nazivom „Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji”. U menzama se priprema hrana za više od 2000 osoba, koje su bez sredstava da zadovolje osnovne dnevne potrebe u ishrani. Pripremljena hrana se služi u menzama nosi kućama, a odvozi u najzabačenija sela, najugroženijima: siromašnim, porodicama sa više dece, starima koji žive sami. Od novčanih sredstava, koje je uplatio Savez Srba u Italiji kupljeno je brašno, juneće meso i pasulj.

„Koliki je značaj ove donacije i izuzetno važne pomoći, pristigle u još važnijem trenutku jer je nastupio težak period, ogleda se u kontinuiranom radu Narodnih kuhinja bez ikakvih prekida ili odlaganja zbog smanjenih zaliha namirnica. Naši dragi prijatelji i dobročinitelji sprečili su da na bilo koji način dođe do zastoja i rad smo nastavili i onda kada je bilo izuzetno teško usled nastale situacije. Korisnici naših kuhinja nastavili su da redovno dolaze po svoj topli obrok i komad hleba. Neizmerno smo radosni što u očima našeg sirotog naroda nismo videli strah, već olakšanje i zahvalnost jer znaju da su dobri ljudi uvek tu uz njih, pružajući podršku i pomoć, i moralno i materijalno“, stoji u saopštenju Narodnih kuhinja. „Zahvaljujući brojnim donatorima širom naše zemlje, i van njenih granica, vodi se jedna zajednička borba u pomaganju našoj braći i sestrama koji ponosno i stoički podnose razna iskušenja i probleme u odbrani svog ognjišta. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće, niti ostvarivo, da nije svih ovih dobrih ljudi, koji svim srcem, nesebično nude preko potrebnu pomoć. Ovim putem želimo da se srdačno i najtoplije zahvalimo našim donatorima, želeći da im se dobrim vrati i da svoj posao obavljaju još uspešnije“ poručili su iz Narodne kuhinje.
Savez Srba u Italiji često pomaže Narodne kuhinje i nastoji da bar malo olakša mnogobrojne muke Srba na Kosovu i Metohiji.