Početna Događanja Nastava uživo milija nego na daljinu

Nastava uživo milija nego na daljinu

Nastavnice sa delom đaka u prostorijama crkve Svete Petke u Bondiju
Foto: Fejsbuk stranica Srpski Pariz

Mnoge zemlje Evropske unije odlučile su se poslednjih nedelja da postepeno izađu iz samoizolacije nastale usled pandemije izazvane korona virusom. Među poslednjim merama popuštanja je i vraćanje đaka u školske klupe. Unutar svake zemlje odluke i pravila su različita.  U Švajcarskoj i Francuskoj pojedini đaci Srpske dopunske škole su mogli da se vrate u školske klube uz dodatne mere, ali u većini zemalja su učionice za dopunske škole ostale zaključane. Do septembra, svi se nadaju.

Među prvim odeljenjima dopunske škole na srpskom jeziku u Francuskoj koja su mogla da se vrate u klube bio je razred u Oberviliju. Ipak uslov je bio da u razredu ne bude više od 5 učenika. Nastava se do sada odvijala dva puta a kako je protekla prenela nam je nastavnica Katarina Strailović.

Nastavnika Katarina Strailović sa grupom od 5 đaka u Obervilijeu
Foto: Fejsbuk stranica Srpski Pariz

„Učenici su bili veoma srećni kad su se vratili u klupe. Oni u srpskoj školi uče kroz igru i na zanimljiv način. Zadaci se prave u skladu sa njihovim nivoom znanja i afinitetima, tako da o rado dolaze. Većina njih ne ide u školu, pa su se obradovali drugarima. Za sad, grupa se delimično menja, dva deteta su zamenjena na drugom času, za sledeći petak će mi se prijaviti do četvrtka. U svakom slučaju, kod nas sve funkcioniše uz dogovor i da svi budu zadovoljni, pa se tako lako dogovorimo i ko će doći na čas. Nadamo se da će, na naše i na zadovoljstvo dece i roditelja, od septembra biti grupe bez ograničenja“, istakla je nastavnica Katarina Strailović za portal Rasejanje.info.

Nastavnice Strailović, Necik, Trivunčić i Jevremović
Foto: Fejsbuk stranica Srpski Pariz

Ona je dodala da ceo tim nastavnika u Francuskoj voli svoj posao i da daju sve od sebe da ga rade što bolje. „Kad je ljubav pokretač, ništa nije teško i nemoguće. Sa velikim zadovoljstvom i odgovornošću čuvamo naš jezik, kulturu i tradiciju. Vrlo dobro funkcionišemo kao tim i to daje dobre rezultate“, dodala je ona.

Nastavu u Bodniju kod Pariza u prostorijama crkve Svete Petke drže nastavnice Milija Jevremović i Tamara Nacik. Nastava je počela 6. juna. Nastavnica Milija ističe da su „deca bila presrećna što su opet u školi. Đaci su blagovremeno organizovani u dve grupe, tako da su ispoštovane sve mere propisane od strane nadležnih organa.

Grupa đaka iz Bodnija
Foto: Fejsbuk stranica Srpski Pariz

„Na moje pitanje da li više vole nastavu onlajn ili uživo, svi su u glas odgovorili da više vole uživo, kada dođu u školu, kada se vide međusobno i kada je nastavnica tu sa njima. Uživali su u svakoj aktivnosti i rado uradili svaki zadatak. Na kraju časa, otvoreno su komentarisali kako im je bilo lepo. Sve vreme je vladala pozitivna atmosfera. Poslednje subote, 13. juna, svi domaći zadaci su uredno urađeni i doneti. Deca rado pričaju na srpskom jeziku i lepo se druže na časovima, a to je jedan od primarnih ciljeva nastave u srpskoj dopunskoj školi“, istakla je nastavnica Milija Jevremović.

„Deca su srećna što su pošla u srpsku školu, to se vidi i po njihovoj reakciji o po komentarima roditelja, koji nakon druge subote od kako su deca krenula u školu, komentarišu kako su deca ponosna, nasmejana i puna lepih utisaka pri izlazu iz crkve (nakon održanog časa) i da im prija posle duge izolacije. Kada čujemo i vidimo takve reakcije, srećni smo i mi i imamo još veću želju i elana za rad“, naglasila je nastavnica Tamara Nacik. Ona je dodala da u crkvi nisu ograničeni brojem đaka ali da se sve mere uredno poštuju. „Ono što je dobro, je, da se broj đaka iz subote u subotu se povećava (po dvoje,troje). Roditelji zovu i pitaju li mogu deca doći na nastavu. Učenici koji ne dolaze i u drugim mestima gde nastava u junu nije uspostavljena, aktivni su i dalje putem nastave na daljinu“ dodala je Tamara Nacik.

Sa druge strane ima i još uvek straha oko početka nastave, što je sasvim norlmalno. Tako na primer roditelji srpske dopunske škole iz Nansija će svake subote, do kraja školske 2019/2020. godine, biti anketirani na temu načina održavanja dopunske nastave na srpskom jeziku. Poslednje subote, 13. juna, roditelji su se odlučili za nastavak nastave na daljinu. Stoga je nastavnica Nataša Francišković obradovala svoje đake časom posvećenim sportu i zdravoj ishrani. Deca, uz svoje roditelje, imaju pravo da odluče da li će se vratiti u klupe ili će i dalje nastavu pratiti od kuće.