Početna Događanja Članovi Dečijeg Pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena proslavili svoju slavu – Vidovdan

Članovi Dečijeg Pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena proslavili svoju slavu – Vidovdan

Članovi Dečijeg pozorištanceta Sveti Stefan iz Esena sa sveštenikom Duškom Spasojević
Foto: ahriv DP Sveti Stefan

Dečije pozorištance Sveti Stefan iz Esena, postoji preko tri godine. Deluje pri crkvi Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Esenu, u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija. Ideja je razvila kod roditelja, koji su poželeli da njihova deca uče istoriju, veru, kulturu i tradiciju svoga naroda. „Sačuvati prave vrednosti u tuđem svetu nije uvek lako, ali uz puno ljubavi naših idejnih tvoraca Željke i Marijane, kao i požrtvovanosti mama i tata naše dece uspeli smo da realizujemo mnoge projekte i predstave“, istakla je portparolka Pozorištanceta Marija Ivanišević. Preko 30-oro mališana i isto toliko roditelja za ovo kratko vreme postojanja je uradilo puno: obeležilo je 100 godina od Prvog svetskog rata, data je podrška Crnoj Gori u litijama, urađena je predstava o Kosovskom boju, održane su Svetosavske akademije. Za dva najveća hrišćanska praznika Božić i Uskrs mališani su recitovali najlepše stihove srpskih najvećih pisaca. Kompletnu podršku ideji i realizaciji svih projekata, predstava i okupljanja Dečijem pozorištancetu pruža sveštenik Duško Spasojević sa suprugom Maricom. Pri hramu za mališane je organizovana i nastava veronauke, na kojoj, kako su istakli u Pozorištancetu, „deca uživaju“.

Ovogodišnji prikaz Kosovskog boja spreman je preko Skajpa jer se usled vanrednog stanja nije moglo okupljati
Video: arhiva DP Sveti Stefan

I u vreme pandemije izazvane virusom korona, kada se nije smelo okupljati i družiti, roditelji i mališani su našli rešenje. Oni su se u terminu redovnih proba preko Skajpa okupljali i iz svojih domova vežbali, pevali, spremali proslavu Uskrsa, spremili pozorišnu predstavu Kosovski boj, koja je juče, na Vidovdan, na krsnoj slavi prikazana.

Mesecima su deca vežbala preko Skajpa da bi napravili jedno iznenađenje za parohijane u Esenu, s obzirom da mere zbog virusa korona još uvek traju. Kako su istakli iz Pozorištanceta na ovaj Vidovdan 2020. svi nisu mogli da okupe i da proslave, ali se nadaju da će naredna godina biti zdrava i vesela i će slava moći da se proslavi kako dolikuje. Ovogodišnji kolačari Paraskeva i Sofija predale su slavu Milošu, Sari i Sanji, nakon liturgije koju je služio sveštenik Duško Spasojević i slavskog obreda.